Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας λόγω της μεγάλης πτώσης στους εμβολιασμούς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ειδικότερα συνέστησε «επαγρύπνηση τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στους πολίτες προκειμένου να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στα προβλεπόμενα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις οφείλουν να στοχεύουν τόσο στην ανοσοποίηση των παιδιών, όσο και των ενηλίκων και κυρίων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η επίτευξη του στόχου της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προϋποθέτει ισομερώς την έμπρακτη έκφραση του αισθήματος ατομικής ευθύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας των ίδιων των πολιτών. Τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 αναδεικνύουν τη σημασία της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και σε καμία περίπτωση οι έκτακτες συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να διακινδυνεύσουμε την επιτυχή εφαρμογή του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος».
Προτεινόμενα μέτρα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
Έτσι, πρότεινε μία σειρά από μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών:
-
Άμεση αναπλήρωση των εμβολιασμών που δεν έγιναν κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
-
Συστηματική ενημέρωση των πολιτών ότι ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό Sars-Cov-19, καθώς τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
-
Διασφάλιση της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσης επαρκούς όγκου εμβολίων κατά της γρίπης το προσεχές φθινόπωρο.
-
Άμεση υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνει την καταγραφή τους στον πληθυσμό, την εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, καθώς και την εξατομικευμένη ειδοποίηση.
-
Ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων σε ανεμβολίαστες ομάδες.