«Το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω» ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Υπογράμμισε όμως ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Σε μια σύντομη αναδρομή του αγώνα της χώρας κατά του κορονοϊού, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μέσα σε πάνω από 10 μήνες διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136.000 κρούσματα. Εξ αυτών το 52% ήταν άνδρες, ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 64 ετών.
Μέχρι χθες 4.672 συνάνθρωποί μας είχαν χάσει τη ζωή τους, με πιο ευάλωτους αυτούς που είναι άνω των 65 ετών, οι οποίοι αν και αντιπροσωπεύουν μόλις το 16,8% των κρουσμάτων αφορούν στο 85% όσων έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό.
«Στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα όπου ο κορονοϊός μας έδειξε τα δόντια του με ραγδαία επιδημιολογική επιβάρυνση φτάνοντας στα όρια του το σύστημα υγείας ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό που μάθαμε ιδιαιτέρως είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα. Μας έμαθε όμως και πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής προειδοποίηση πως αν και ο εμβολιασμός μας δίνει ελπίδα, δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δείχνουν ότι την επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας και η διασπορά αφορά σε ολόκληρη την επικράτεια», σημείωσε.
Μάλιστα, ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη Δυτική Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και στην Πιερία.
«Τα νοσοκομεία μας ακόμα νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. «Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές COVID-19, ενώ άλλοι 500 ασθενείς πάλευαν σε μονάδες θεραπείας για τη ζωή τους. Η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλή», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το 91% των κλινών ΜΕΘ COVID-19 τ είναι κατειλημμένες.
Αν και η διάμεσή ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις νέους ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας είναι άνω των 65 ετών γεγονός που υποδηλώνει σαφώς ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, εξήγησε η καθηγήτρια. Προειδοποίησε δε πως έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες που θα μας αναγκάσουν να παραμείνουμε μέσα σε κλειστούς χώρους διευκολύνοντας τις νέες μόλυνσης τελείες.