Συνεχίζεται η μείωση των έργων κρουσμάτων στην επικράτεια, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Όπως εξήγησε, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. «Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ εισαγωγές στα νοσοκομεία θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η κατάσταση στις μέρες παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε 0,8 και στη Θεσσαλονίκη σε 0,6.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στην Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία.
Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων έδειξε μία βελτίωση και προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκε μικρή υποχώρηση τον διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.
Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας, κατά απόλυτη τιμή, εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από το ρυθμό αύξησης που παρατηρήσαμε μέσα στο Νοέμβριο. «Με απλά λόγια το σύστημα υγείας αποσυμφορητικά πολύ πιο αργά από την συμπιέστηκε», διευκρίνισε ο Καθηγητής.
Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε πως το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία, όταν το ποσοστό του κόσμου που θα έχει εμβολιαστεί ξεπεράσει τουλάχιστον το 50%. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολο και μακρύ χειμώνα».
Μεταλλαγμένο στέλεχος στη Βρετανία
Στο μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο καθηγητής διευκρινίζοντας πως οι πρώτες αναλύσεις από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Αγγλίας, που έγιναν σε 1769 περιπτώσεις του νέου τύπου σε σύγκριση με αντίστοιχο αριθμό του παλαιότερου τύπου, ενισχύουν την άποψη ότι δεν πρόκειται για πιο παθογόνο στέλεχος και πως δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επαναμόλυνσης.
«Δηλαδή , αν κάποιος έχει μολυνθεί στο παρελθόν από τον προηγούμενο τύπο του ιού δεν έχει αυξημένες πιθανότητες να μολυνθεί με το νέο τύπο. Το θέμα που παραμένει ακόμα να διερευνηθεί είναι κατά πόσο έχει αυξημένη μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι αν αποδειχθεί θα πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.