Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές περιοχές της Επικράτειας και αυτό αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα τα Γιάννενα και άλλες.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος κρουσμάτων αυξήθηκε, φτάνοντας τα 2.100 θετικά περιστατικά με 45 χιλιάδες τεστ κατά μέσο όρο. Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι στην Επικράτεια υπάρχουν 20 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν τις ηλικές 25-55 ετών που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.
Η μεγαλύτερη θετικότητα μέσα στο 2021
Ενδεικτικό της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου είναι ότι ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε για πρώτη φορά στο 2021 το 4%.
Για την ακριβεία την τελευταία εβδομάδα έφτασε το 4,5%. Ανησυχητικά ήταν και τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ξεπέρασε το 7%.
«Φλέγεται» ο Πειραιάς και το Κέντρο της Αττικής
Στην Αττική παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 10 χιλιάδες ενεργά κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα. «Ιδιαίτερη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης που εμφανίζει το υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια - τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε με 400 κάθε μέρα να εισάγονται στα νοσοκομεία ενώ τις τελευταίες 2 ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500. Συνολικά στην Επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού φτάνουν τους 4.032
Στην Αττική έγιναν περίπου 2 χιλιάδες εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. «Βλέπουμε αρκετούς νεότερους ανθρώπους (45-65). Όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών» συμπλήρωσε.
Η πρόβλεψη για την πίεση στο Σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες
Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Αττικής θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής φτάνει το 92% παρά την αύξηση των κλινών και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, τόνισε ότι μειώνονται τα άτομα άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι στην Επικράτεια επιβαρύνθηκαν οι ΜΕΘ σε ποσοστό 15% την τελευταία εβδομάδα.
Όσον αφορά τον δείκτη αναπαραγωγής (Rt) είναι πάνω από το 1 στην Επικράτεια κάτι που δείχνει την ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η διασπορά οφείλεται στο συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς, σε εργασιακούς χώρους και στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Τέλος, η καθηγήτρια, υποστήριξε ότι οι μεταλλάξεις «άλλαξαν τις ισορροπίες» λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και την κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους στη χώρα μας. Γι΄αυτό, η Επιτροπή εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση παντού σε όλες τις βαθμίδες στη χώρα μας.
«Μικρή αύξηση» των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό στα τέλη Οκτώβρη. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο του 20% ενώ η αντίστοιχη αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα έφτανε το 40%.
Η πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας. Η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει καλύτερη από αυτήν για την Αττική.
Τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη υπάρχουν μερικές ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και πιθανής μείωσης για το Rt.
Σύμφωνα με τον καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, συνολικά στην Ελλάδα η πανδημίας «δείχνει σημάδια βραδείας επιβάρυνσης έχοντας πλέον όλα τα χαρακτηριστικά ενός 3ου κύματος. Σε σχέση με το 3ο κύμα, το 2ο κύμα έχει χαμηλότερο προφίλ νοσηρότητας, καθώς η επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο για την εξάπλωση της πανδημίας. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η έλευση του 3ου κύματος έχει λιγότερο από το μισό ρυθμό επέκτασης από ότι η έλευση του 2ου κύματος».