Η εικόνα της Επικράτειας εμφανίζει μία μικρή επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών από 467 την προηγούμενη εβδομάδα σε 625 νέα κρούσματα ανά ημέρα σήμερα
Αυτή την εβδομάδα κατά μέσο κάναμε περισσότερα από 27 χιλιάδες τεστ κορονοϊού, με αυξημένο αριθμό PCR ενώ ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μια μικρή άνοδο φτάνοντας το 2,3.
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας και χαρακτηρίστηκαν "κόκκινες". Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε σαφή αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στις περισσότερες γειτονίες της Αθήνας. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων κατά 45% με ένα κυλιομένο μέσο των τελευταίων 7 ημερών που αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα από 4,8 σε 7.1 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες
Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε 2.800 ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Ενοχλεί η μεγάλη οριζόντια διασπορά στην Αττική, που είναι η πιο πυκνονκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας». Η πληρότητα στις απλές κλίνες φτάνει το 43% και 61% των κλινών ΜΕΘ για την Αττική.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με τη σειρά του ανέφερε ότι στην Αττική τα κρούσματα αυξήθηκαν έως και 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στη Θεσσαλονίκη η μείωση τους επιβραδύνθηκε αρκετά.
Οι στόχοι των μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή
«Στόχος της Επιτροπής είναι να καθυστερήσει το 3ο κύμα και δε θα θέλαμε να δούμε μία αύξηση των κρουσμάτων και μία μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «επιθυμία είναι να μειωθεί η κινητικότητα που συνδέεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες περιοχές»
Γι΄αυτό το λόγο αποφασίστηκε η χρήση ραντεβού και επιστροφή του «click away» σε ορισμένες περιοχές προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού και η διασπορά των κρουσμάτων.
Επικυρώθηκε, επίσης, το άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων ενώ στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των γυμνασίων μόνο με τα παιδΙά του λυκείου να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.
«Η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή»
Η καθηγήτρια επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι τα σχολεία δε συμβάλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Νεότερες μελέτες έδειξαν με σαφήνεια ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητήες δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξη σε σχέση με τους υπόλοιπους ενήλικες.
Επίσης, τα δεδομένα του Υπουργείο Παιδείας για τα κρούσματα στα δημοτικά, μόλις 0,3% των τμημάτων στην Επικράτεια είναι σε αναστολή ενώ το ποσοστό των μαθητών που νόσησαν δεν ξεπερνάει τους 2/10 χιλιάδες μαθητές.
Μετά από 3 εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, η θετικότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς είναι 0,13 και 0,15% αντίστοιχα. Αυξημένη θετικότητα στους εκπαιδευτικούς εντοπίστηκε μόνο στις «κόκκινες περιοχές»
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Παπαευαγγέλου, ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από τέτοια στελέχη και επέστησε την προσοχή όλων.