Η συσχέτιση με την άνοια από όλες τις αιτίες ήταν αδύναμη, αλλά πολύ πιο έντονη σε άτομα με στεφανιαία νόσο.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι τα άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να συνταγογραφούνται ακετυλοσαλικυλικό οξύ χαμηλής δόσης και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμορφώνονται. Η μελέτη διέφερε από προηγούμενες δοκιμές παρατήρησης και τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες, οι οποίες απέφεραν μικτά αποτελέσματα. Πολλοί εξέτασαν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια μπορεί να εμφανιστούν έως και 2 δεκαετίες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και φαίνεται ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ χαμηλής δόσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη γνωστική παρακμή μετά από μια διάγνωση.
«Η χρήση του LDASA σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά», δήλωσε ο Thi Ngoc Mai Nguyen, διδακτορικός φοιτητής στο Network Aging Research, Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία. Παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ 2021.
Αναγκη για περισσότερα δεδομένα
Αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, ο Nguyen σημείωσε ότι η μελέτη δεν δίνει μία οριστική απάντηση. «Η υπολειμματική σύγχυση είναι δυνατή και η αιτιώδης συνάφεια δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτό είναι να έχουμε κλινικές δοκιμές με τουλάχιστον 10 χρόνια παρακολούθησης»,δήλωσε ο Nguyen. Σχεδιάζει να διεξάγει παρόμοιες μελέτες σε μη λευκούς πληθυσμούς και επίσης να εξετάσει αν το LDASA μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας.
Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, δήλωσε η Claire Sexton, DPhil, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει, αλλά υποστήριξε ότι δεν αλλάζει την πρακτική. «Δεν υπάρχουν στοιχεία από την άποψη της επιστήμης της άνοιας που θα πρέπει να αντιβαίνουν σε οποιεσδήποτε είναι οι συστάσεις για καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε η Σέξτον, διευθύντρια επιστημονικών προγραμμάτων και προβολής στο Alzheimer's Association. «Δεν νομίζω ότι αυτή η μελέτη από μόνη της μπορεί να δώσει μια οριστική απάντηση σχετικά με την ασπιρίνη χαμηλής δόσης και τη σύνδεσή της με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά είναι μια σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: medscape