Στα ήπια συμπτώματα, το τσάι μπορεί να βοηθήσει και να ανεβάσει την διάθεσή και να «καλμάρει» κάποιον που έχει συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αιώνες, οι άνθρωποι έπιναν φυτικά αφεψήματα για την ευχάριστη γεύση τους εξάλλου. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πάντως ότι κάποια συγκεκριμένα αφεψήματα τα οποία είναι αρκετά βοηθητικά στην ανακούφιση των επίμονων συμπτώματων της κατάθλιψης.
Μια μετά- ανάλυση του 2015 πάνω σε 11 μελέτες και 13 αναφορές εντόπισε μάλιστα μια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και ένα μειωμένο ρίσκο κατάθλιψης. Η κατανάλωση αυτών των τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στα ήπια συμπτώματα της κατάθλιψης, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και αν δυσκολεύει σοβαρά την καθημερινότητά σας πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Το τσάι, κανένα τσάι γενικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία. Αν σκέφτεσαι ότι θέλετε να κάνετε κακό στον εαυτό σας πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Επίσης, προτού δοκιμάσετε κάποιο αφέψημα μιλήστε με τον γιατρό σας αν παίρνετε κάποια αγωγή.
Τι τσάι μπορείτε να δοκιμάσετε
Χαμομήλι
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως φυτικό αφέψημα για το άγχος και το στρες που συνδέεται με την αυπνία. Είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι ένα από τα πιο γνωστά στην αγορά.
Σύμφωνα με μελέτη του 2016 όσοι ασθενείς είχαν γενικευσή διαταραχή άγχους φάνηκε να έχουν μείωση της εμφάνισης των συμπτωμάτων τους.
Παρόλα αυτά τα ευρήματα αυτά δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε κατά πόσο το χαμομήλι μπορεί να μειώσει το στρες.
Βαλσαμόχορτο
Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να θεραπεύσει την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.
Μεταξύ άλλων είναι κατάλληλο για:
Άγχος
Διαταραχές ύπνου
εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει πραγματικά άτομα με κατάθλιψη.
Μια επισκόπηση που έγινε το 2008 έδειξε ότι 29 διεθνείς δοκιμές παρατήρησαν ότι το βαλσαμόχορτο ήταν αποτελεσματικό για την κατάθλιψη όταν αυτό συνταγογραφήθηκε ως αντικαταθλιπτικό.
Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι δεν παρατηρείται κλινικό ή στατιστικό όφελος.
Λεμονόχορτο
Μια αναζωογονητική αίσθηση φρεσκαδας κρύβεται στο τσάι αυτό που έχει νότες μέντας.
Θεωρείται κατάλληλο για την:
Αϋπνία
Άγχος
Κατάθλιψη
Είναι στην ίδια οικογένεια με την μέντα και φυτρώνει στην Ευρώπη, στην Βόρεια Αφρική, στη Δυτική Ασία αλλά φύεται σε όλο τον κόσμο. Μια έρευνα του 2014 που χωρίστηκε σε δύο μικρότερες στην οποία οι συμμετέχοντες ήπιαν κρύο τσάι με λεμονόχορτο ή έφαγαν γιαούρτι με λεμονόχορτο έδειξε ότι μειώθηκε το άγχος και το στρες.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι επίσης είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα παγκοσμίως. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά τα οποία μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία όπως:
βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας
βοηθά στην καύση του λίπους
προστασία κατά του καρκίνου
Αν ο καφές το πρωί σας κάνει νευρικούς τότε δοκιμάστε να πιείτε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε καφεΐνη και L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει το άγχος Μια μελέτη του 2009 των ατόμων ηλικίας 70 ετών και μεγαλύτεροι έδειξαν ότι υπήρχε επίσης μια βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε όσους καταλάνωναν το τσάι αυτό. Επίσης, μια μελέτη που έγινε στα ζώα το 2013 έδειξε ότι το πράσινο τσάι αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Τσάι Ashwagandha
Είναι ένα αρχαίο φυτό το οποίο βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Το τσάι αυτό είναι παραδοσιακά γνωστό παραδοσιακό αγιουρβεδικό βότανο.
Βοηθά στα εξής:
Ενισχύει την δύναμη του εγκεφάλου
Μιεώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα κορτιζόλης
Βοηθά τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι πράγματι υπάρχουν ενδείξεις ότι τσάι αυτό μπορεί να βοηθήσει. Άλλα αφεψήματα για τα οποία δεν υπάρχει κλινική έρευνα που να στηρίξει τους ισχυρισμούς τις εναλλακτικής ιατρικής αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη είναι τα εξής:
Τσάι από δυόσμο
Πασιφλόρα
Τσάι από τριαντάφυλλο
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής, ένας στους 6 ανθρώπους μπορεί να βιώσει κατάθλιψη κάποια περίοδο στη ζωή του.