Η ομάδα ερευνητών του καθηγητή Maureen MacDonald από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά παρατήρησε ότι το να περπατά κανείς 18 βήματα έχει τα ίδια οφέλη για την καρδιά με την 45λεπτη αεροβική άσκηση.
Μια μελέτη του 2019 που έκανε το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά παρατήρησε επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων κάτω των 75 ετών που χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά προβλήματα τα τελευταία 50 χρόνια.
Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 65 πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για εργαζόμενα άτομα. Η μελέτη τόνισε ότι καθιστική ζωή αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ η παχυσαρκία στους νέους ανθρώπους και ο διαβήτης αγγίζουν εξωφρενικά επίπεδα.
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα «χτυπούν» τόσο τους νέους ανθρώπους όσο τους ηλικιωμένους όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Η φροντίδα της καρδιάς όσο πιο νωρίς αρχίζει τόσο το καλύτερο είναι για την συνολική υγεία κάποιου δήλωσε η Maureen Talbot, νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα.
Μην πάρεις το ανσανσέρ - Ανέβα τις σκάλες
Η ίδια τόνισε ότι στην αρχή της καριέρας της έμαθε ότι ο τότε Γραμματέας του Ιδρύματος Matt Hancock κράτησε την καρδιά του σε καλή κατάσταση περπατώντας τους εννιά ορόφους του τμήματος Υγείας και υπολόγισε ότι έκανε περίπου 10.000 βήματα τον μήνα και ότι ένιωθε ότι δεν του κοβόταν τόσο η αναπνοή όσο άλλοτε από τότε από άρχισε να το εφαρμόζει.
Ένα άρθρο πάνω στην Εξελικτική Φυσιολογία του 2015 μάλιστα αναφέρει ότι ακόμα και οι μικροί περίπατοι μπορούν να αποτρέψουν την αγγειακή δυσλειτουργία, όπως είναι η μειωμένη πίεση του αίματος και το αυξημένο στρες στα τοιχώματα των αρτηριών το οποίο έρχεται σαν αποτέλεσμα της εκτεταμένης καθιστικής ζωής. Αν ανεβαίνει κανείς τις σκάλες μερικές φορές την ημέρα μπορεί να προστατέψει το σώμα του από το ρίσκο της καθιστικής ζωής και να διασφαλίσει ότι θα ζήσεις υγιής τα περισσότερα χρόνια της ζωής σου.
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα - Κάνε συχνά τσεκ απ
Το λυπηρό είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού δεν έχουν προφανή συμπτώματα έτσι οι άνθρωποι μαθαίνουν για τα προβλήματα αυτά μόνο όταν πια είναι αρκετά σοβαρά. Παρόλα αυτά μετά την ηλικία των 40 ετών μπορεί κανείς να κάνει τσεπ απ κατά το οποίο ο γιατρός πρέπει να τσεκάρει το βάρος, την πίεση του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την καρδιά και τα νεφρά για τα σημάδια εκείνα που μαρτυρούν διαβήτη, κίρρωση του ήπατος και άλλες σοβαρές ασθένειες οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά μας.
Μετά τα 40 είναι καλό να γίνονται αυτές οι εξετάσεις κάθε 5 χρόνια. Αν πάλι δεν το έχετε κάνει ποτέ είναι η ευκαιρία να κλείσετε ένα ραντεβού για τσεκ απ σήμερα.
Επέλεξε ωραία μεσογειακά πιάτα
Είναι εύκολο να διατηρήσεις ισορροπημένη την διατροφή σου. Δεν είναι ανάγκη να είναι περίπλοκα τα πιάτα. Η μεσογειακή διατροφή είναι ασπίδα για την καρδιά καθώς περιλαμβάνει μη επεξεργασμένα έλαια όπως είναι το ελαιόλαδο, το λιπαρό ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λίγα γαλακτοκομικά και ελάχιστο κρέας. Επίσης, οι Ιάπωνες έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων και πολύ καλά ποσοστά σε διάρκεια ζωής, γεγονός το οποίο θεωρείται ότι είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, με το λιπαρό ψάρια να παίζει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.
Άλλες τροφές οι οποίες κάνουν καλό στην καρδιά είναι τα σπαράγγια, τα όσπρια (όπως τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές) και ο λιναρόσπορος. Επίσης τα σκούρα κόκκινα μούρα και τα βατόμουρα είναι πολύ καλά για την καρδιά γιατί περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.
Μίλα με έναν φίλο σου
Ο περιορισμένος κοινωνικός περίγυρος μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά μας. Οι στενές σχέσεις μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας της. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη στενού κύκλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σύμφωνα με την καθηγήτρια Robin Dunbar από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα μάλιστα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν στενούς φίλους κατάφεραν να σταματήσουν για παράδειγμα το κάπνισμα, παράδειγμα το οποίο δείχνει γιατί οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωσή μας.
Επιπλέον, έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Heart, έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα.
Μην πιεις απόψε
Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες κάνει καλό στην καρδιά. Σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες, να αυξήσει την πίεση του αίματος και τα προβλήματα στο συκώτι. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρές ποσότητες δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση. Έτσι αν σας αρέσει το αλκοόλ μπορεί να πίνετε ένα με δύο ποτηράκια το βράδυ και να αφήνετε πάντα δύο μέρες χωρίς να πίνετε.
Απόδοση από το https://www.telegraph.co.uk