O Ρίτσαρντ Μπλούμερ είναι επιστημονικός ερευνητής που μελετά θέματα διατροφής για τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι παρόλο που η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν είναι λογικό να περιμένεις ότι θα είναι αρκετή για να σε προστατέψει από έναν τόσο επικίνδυνο ιό, όπως η COVID-19.
Τι δείχνουν οι μελέτες για τη σχέση διατροφής και ανοσοποιητικού
Το εργαστηριακό γκρουπ του Ρίτσαρντ στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις μελετά τις επιπτώσεις του φαγητού και ορισμένων θρεπτικών συστατικών στην ανθρώπινη υγεία. Τον Γενάρη του 2009 διεξήχθηε μία μελέτη πάνω σε μια αυστηρά vegan διατροφή. Συμμετείχαν 43 άντρες και γυναίκες, στους οποίους επιτράπηκε να φάνει όσο φαγητό βασισμένο σε φυτά ήθελαν αλλά να πιουν μόνο νερό για 21 μέρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση σε πολλές μεταβλητές που σχετίζονται με την καρδιομεταβολική υγεία, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, η ινσουλίνη και η πρωτεΐνη αντίδρασης C, μία πρωτεΐνη που αυξάνεται ως απάντηση στη φλεγμονή. Έκτοτε, έχουν ολοκληρωθεί πολλαπλές ανθρώπινες και ζωικές μελέτες διατροφής με τη χρήση αυτής της δίαιτας. Τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά την αξία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία.
Για πολλούς, μία θετική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες βελτιώνει ορισμένες δείκτες, όπως η χοληστερόλη και η γλυκόζη, με συνέπεια οι γιατροί να μειώνουν ή αποκλείουν ορισμένες θεραπείες που συνήθως χρησιμοποιούνται κατα της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτοί οι δείκτες βελτιώνονται αλλά ακόμα απαιτείται η χρήση θεραπειών για τον έλεγχο των ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές καταστάσεις, ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα απλά δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σώματος.
Μην παραβλέψεις τη διατροφή αλλά ούτε και τα εμβόλια
Αν και ορισμένα φυσικά προϊόντα έχουν συζητηθεί ως θεραπείες για το COVID-19, ελάχιστη έμφαση έχει δοθεί στη διατροφή ολόκληρων τροφίμων ως προστατευτικό μέτρο. «Νομίζω ότι αυτό είναι ατυχές και πιστεύω ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με στόχο την καταπολέμηση του COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων είναι μεγάλης σημασίας» ανέφερε ο Richard Bloomer. Και τα στοιχεία λένε ότι μια θρεπτική διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος μπορούν όλα να συμβάλουν στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όσον αφορά τη διατροφική πρόσληψη, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη χρησιμοποιώντας ένα δείγμα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσβλήθηκαν από COVID-19 σημείωσε ότι εκείνοι που ακολούθησαν μια φυτική ή πεσκαταριανή διατροφή είχαν 73% και 59% χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής COVID-19, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν αυτές τις δίαιτες. Αν και ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδη επίδραση.
Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διατροφή για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος κατά του COVID-19, η διατροφή είναι μόνο ένα σημαντικό ζήτημα. Άλλες μεταβλητές έχουν μεγάλη σημασία επίσης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του στρες, των συμπληρωμάτων διατροφής και της φυσικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας.
«Αλλά για να είμαστε σαφείς, όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να θεωρούνται εργαλεία στην εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση του COVID-19 - όχι αντικατάσταση των δυνητικά σωτήριων εμβολίων» κατέληξε ο Bootler.
ΠΗΓΗ: conversation