Η «Pica» είναι μια πάθηση που επηρεάζει συχνά εγκύους και παιδιά. Η βιβλιογραφία την περιγράφει ως διατροφικό καταναγκασμό που οδηγεί στην κατανάλωση μη βρώσιμων υλικών τα οποία δεν έχουν την παραμικρή θρεπτική αξία και παράλληλα συχνά είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Ένα άτομο με διαταραχή «Pica» μπορεί να εκδηλώσει εμμονή για κατανάλωση σχετικά αβλαβών για την υγεία προϊόντων όπως πάγος αλλά και εντελώς ακατάλληλων, παραδείγματος χάρη σβώλους χώματος ή ρινίσματα μετάλλου.
Πώς εκδηλώνεται
Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της διαταραχής, η διατροφική συμπεριφορά με αυτό το μοτίβο πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.
Στον κατάλογο με τα πιο συνηθισμένα μη βρώσιμα υλικά που καταναλώνονται φιγουράρουν συχνότερα:
- πάγος
- σαπούνι
- κουμπιά
- πηλός
- μαλλιά
- χώμα
- άμμος
- στάχτη τσιγάρου
- χρώμα
- κόλλα
- κιμωλία
- περιττώματα
Τι προκαλεί την διαταραχή
Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μια κοινή αιτία που οδηγεί στην εκδήλωση της διαταραχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ανεπάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο, ψευδάργυρο ή άλλο θρεπτικό συστατικό μπορεί να σχετίζεται με αυτήν, για παράδειγμα η αναιμία από έλλειψη σιδήρου, μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία της «Pica» σε έγκυες γυναίκες.
Οι ασυνήθιστες λιγούρες, εξηγούν οι ειδικοί, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να αναπληρώσει τα χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών.
Αλλά δεν είναι αυτό το αποκλειστικό υπόβαθρο που μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά. Άτομα με ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), μπορεί επίσης να αναπτύξουν «Pica» ως μηχανισμό αντιμετώπισης της πάθησης τους.
Όμως και καταστάσεις υποσιτισμού θεωρούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν στην συγκεκριμένη διαταραχή καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση μη βρώσιμων υλικών χρησιμοποιείται ως τρόπος για να επιτευχθεί αίσθηση κορεσμού στο στομάχι.
Εντοπίζοντας το πρόβλημα
Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που να επιβεβαιώνει την διαταραχή. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και είναι δύσκολο να επαληθευτεί αν δεν υπάρχει ειλικρινής αποδοχή από πλευράς του για το περιεχόμενο των γευμάτων του.
Σε περιπτώσεις που ο θεράπων υποπτεύεται την ύπαρξη της «Pica» μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να διερευνήσει πιθανή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που σχετίζεται με την ακόρεστη λαχτάρα για κατανάλωση υλικών που δεν είναι τρόφιμα.
Όπως είναι αυτονόητο, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως:
- δηλητηρίαση
- παρασιτικές λοιμώξεις
- απόφραξη εντέρου
- πνιγμό
Πώς αντιμετωπίζεται;
Πολύ συχνά η διαταραχή εντοπίζεται από την ανάγκη θεραπευτικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της στον οργανισμό, όπως είναι η δηλητηρίαση. Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι η πάθηση οφείλεται σε διατροφικές ανισορροπίες, μπορεί να στραφεί στην χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης, σχεδόν πάντα είναι απαραίτητη και η ψυχολογική αξιολόγηση του ασθενούς για να προσδιοριστεί αν συνυπάρχει κάποια παράλληλη διατροφική διαταραχή ή άλλη πάθηση ψυχικής υγείας.
Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε φαρμακευτικό πρωτόκολλο που μπορεί να βοηθήσει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Behavior AnalysisTrusted Source εκτιμούσε βάση των συμπερασμάτων ότι ένα απλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εάν ένα άτομο με «Pica» αντιμετωπίζει πάθηση ψυχικής υγείας, τα φάρμακα που λαμβάνει για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ή στην εξάλειψη της επιθυμίας του να καταναλώσει ακατάλληλα είδη.
Σε παιδιά και έγκυες γυναίκες, η «Pica» συχνά υποχωρεί σε λίγους μήνες χωρίς θεραπεία. Όμως η υποχώρηση της διαταραχής δεν είναι αυτονόητα εύκολη σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ειδικά σε άτομα με νοητική υστέρηση.
Πηγή: Healthline.com