Στη νόσο του Αλτσχάιμερ – την πιο κοινή μορφή άνοιας – οι πρωτεΐνες συσσωρεύονται ανώμαλα στον εγκέφαλο. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες ονομάζεται TAU και η συσσώρευσή της προκαλεί τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στη μνήμη , προκαλώντας λήθη και τελικά μόνιμη απώλεια μνήμης.
Η μελέτη
Οι ερευνητές εργάζονταν με μια ομάδα ποντικών με μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί τη συσσώρευση της πρωτεΐνης TAU στον εγκέφαλο.
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα είχε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου (τη συλλογή από βακτήρια, ιούς και μύκητες που ζουν στο έντερο), ενώ η άλλη δεν είχε εντελώς μικροβίωμα του εντέρου (αυτά τα ποντίκια έχουν το παρατσούκλι «χωρίς μικρόβια»).
Μέχρι να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, τα ποντίκια χωρίς μικρόβια είχαν σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από το tau.
Τα ποντίκια χωρίς μικρόβια είχαν επίσης χαμηλότερο επίπεδο φλεγμονής που σχετίζεται με το ταυ στον εγκέφαλό τους.
Υψηλά επίπεδα φλεγμονής παρατηρούνται στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ, συμβάλλοντας σε εγκεφαλική βλάβη.
Έτσι, το χαμηλότερο επίπεδο φλεγμονής του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε λιγότερη εγκεφαλική βλάβη σε αυτά τα ποντίκια.
Μία από τις κύριες αιτίες της φλεγμονής του εγκεφάλου που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ είναι η ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου τύπου ανοσοκυττάρων, γνωστών ως μικρογλοία.
Η μικρογλοία είναι γνωστό ότι ρυθμίζεται από το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ποντίκια χωρίς μικρόβια είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενεργής μικρογλοίας.
Η αφαίρεση του μικροβιώματος του εντέρου δεν είναι η λύση
Εάν έχετε ακούσει για το μικροβίωμα του εντέρου, ίσως γνωρίζετε ότι συνήθως θεωρείται σημαντικό για τη συνολική υγεία μας . Έτσι, η πρόταση ότι η έλλειψη μικροβιώματος θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα του Αλτσχάιμερ είναι εκπληκτική.
Ωστόσο, αν αναρωτιέστε εάν η αφαίρεση του μικροβιώματος του εντέρου σας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο, μπορεί να απογοητευτείτε.
Ο καθένας έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο φιλοξενεί εκατομμύρια διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, μερικά από τα οποία είναι ωφέλιμα και μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Μια εξήγηση για τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων εμπλέκεται στην αύξηση της φλεγμονής του εγκεφάλου και του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από το TAU.
Οι ερευνητές δοκίμασαν αυτή την ιδέα χορηγώντας αντιβιοτικά σε μια τρίτη ομάδα ποντικών, τα οποία είχαν υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Τα αντιβιοτικά μείωσαν το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο, καθώς και την ενεργοποίηση της μικρογλοίας, αν και μόνο σε αρσενικά ποντίκια.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι μόνο ορισμένοι τύποι βακτηρίων του εντέρου μειώθηκαν από τα αντιβιοτικά, επομένως μπορεί να ήταν ένα από αυτά τα βακτήρια που βοηθούσε στην πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα ποντίκια.
Δεν είναι σαφές γιατί τα αντιβιοτικά βελτίωσαν τα αποτελέσματα μόνο σε αρσενικά ποντίκια, αλλά όχι στα θηλυκά.
Διαβάστε σχετικά=> Αλτσχάιμερ: Αυτός είναι ο παράγοντας που «προδίδει» τη νόσο 10 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα (Νέα μελέτη)
Στους ανθρώπους, το Αλτσχάιμερ επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ένας λόγος που οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.
Το ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο δεν προκαλεί έκπληξη.
Πάνω από μια δεκαετία έρευνας έχει αποκαλύψει ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί επικοινωνίας μεταξύ των δύο, γνωστοί ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου.
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου βοηθά στη ρύθμιση πολλαπλών σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος και, επομένως, της φλεγμονής.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει τον ρόλο που μπορεί να έχει το μικροβίωμα του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι διαφορετικό σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με αυτά που είναι υγιή.
«Ενώ η ιδέα ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι επιτακτική, είναι σημαντικό να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης με προσοχή», τονίζει η Catherine Purse, Υποψήφια διδάκτωρ, Quadram Institute, και συνεχίζει, «Τα ποντίκια, ειδικά εκείνα με γενετικές μεταλλάξεις, είναι πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα, η γενετική τους και, κυρίως, το μικροβίωμα του εντέρου τους έχουν όλα διαφορές.
Τα ποντίκια χωρίς μικρόβια έχουν επίσης ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου τους επηρεάζεται επίσης, με έρευνα σε ποντίκια χωρίς μικρόβια να δείχνει αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σηματοδότηση του εγκεφάλου τους σε σύγκριση με τα κανονικά ποντίκια.
Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν επίσης να είναι ο λόγος που τα ποντίκια χωρίς μικρόβια στη μελέτη δεν ανέπτυξαν τόσο σοβαρή νόσο Αλτσχάιμερ.
Με βάση την τρέχουσα έρευνα, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.
Αντίθετα, η έρευνα επισημαίνει την πιθανότητα να υπάρχουν συγκεκριμένα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχουν παρόμοια βακτήρια στους ανθρώπους που έχουν παρόμοια αποτελέσματα, η πιθανότητα η στόχευσή τους να αποτελέσει μια νέα βάση για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, είναι μια συναρπαστική προοπτική», σημειώνει κλείνοντας.
ΠΗΓΗ: Theconversation.com