Η υπερβολική ζέστη μπορεί να μας αρρωστήσει. Κι αυτό γιατί εμποδίζει την φυσιολογική δυνατότητα του οργανισμού μας να αντιμετωπίζει τις αλλαγές θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κρατώντας σταθερή την θερμοκρασία του σώματος μας.
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλείται αυτό το “μπλακ άουτ” στον οργανισμό μας είναι σύμφωνα με τους ειδικούς δυο.
Το ποσοστό υγρασίας της ατμόσφαιρας τις ημέρες με καύσωνα αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά υγείας του καθενός που καθιστούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πιο ευάλωτες.
Υγρασία
Όταν η υγρασία είναι υψηλή, το σώμα δυσκολεύεται να ιδρώσει.
Όλοι έχουμε αισθανθεί αυτή την κολλώδη, ενοχλητική αίσθηση στο σώμα, λες και ένα αόρατο φιλμ μας έχει τυλίξει.
Χωρίς την εφίδρωση, το σώμα δεν μπορεί να απελευθερώσει θερμότητα όσο γρήγορα χρειάζεται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και άλλες βασικές λειτουργίες του.
Προσωπικά χαρακτηριστικά
Ηλικία. Παχυσαρκία. Υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.
Όλα είναι παράγοντες που κατατάσσουν ομάδες του πληθυσμού σε κατηγορία αυξημένου κινδύνου τις μέρες με καύσωνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά κάτω των 2 ετών και ασθενείς με χρόνιες σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.
Διαβήτης, καρδιολογικά νοσήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ασθένειες που μπορεί να επιβαρυνθούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Αντιστοίχως, τα διουρητικά σκευάσματα, τα ηρεμιστικά, οι β-αναστολείς αλλά και συνηθισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καρδιά και την αντιμετώπιση της υπέρτασης, μπορεί να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με την ζέστη και είναι χρήσιμο να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή μήπως απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας κατά την διάρκεια πολύ θερμών ημερών.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες διατυπώνουν μια σειρά ερωτημάτων προκειμένου να αντιληφθούμε αν κάποιος από το περιβάλλον μας ενδεχομένως δεν μπορεί να κάνει μόνος τις απαραίτητες ενέργειες που θα τον προστατεύσουν κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα:
Πίνουν αρκετό νερό;
Έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό;
Χρειάζονται βοήθεια για να παραμείνουν ψύχραιμοι;
Οι απαντήσεις θα δώσουν το στίγμα για το ποιοι πρέπει να προστατευθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της θερμής εισβολής.
Οι συστάσεις που απευθύνουν οι ειδικοί είναι συγκεκριμένες:
Μείνετε σε κλιματιζόμενο χώρο. Αν δεν υπάρχει κλιματισμός στο σπίτι σας, φιλοξενηθείτε σε κάποιον οικείο σας ή αναζητήστε δημόσιους χώρους με κλιματισμό και παραμείνετε εκεί τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
Μην βασίζεστε στην χρήση ανεμιστήρα ως κύρια συσκευή ψύξης κατά την διάρκεια του καύσωνα.
Πίνετε περισσότερο νερό από ότι συνήθως, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε. Η δίψα είναι ήδη σημάδι αφυδάτωσης του οργανισμού.
Ζητήστε από κάποιον φίλο ή συγγενή να τσεκάρει κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι είστε καλά.
Περιορίστε την χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας που θα αυξήσει το θερμικό φορτίο του χώρου σας.
Κάντε συχνά δροσερά ντουζ αφήνοντας το νερό να εξατμιστεί από το σώμα σας
Προσοχή στις υπαίθριες δραστηριότητες
Ιδανικά, τις μέρες με καύσωνα, οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.
Αν ωστόσο πρέπει να βγείτε έξω, προγραμματίστε τις εργασίες σας πολύ νωρίς το πρωί ή από το απόγευμα και μετά. Μην φορτώνετε το πρόγραμμα σας. Προσπαθήστε να μένετε ενυδατωμένοι και προστατευτείτε με ανοιχτόχρωμα ελαφριά ρούχα και καπέλο.
Μην υποτιμάτε σωματικές ενδείξεις που μπορεί να είναι καμπανάκι για την επίπτωση της ζέστης στο σώμα σας. Οι μυικές κράμπες, παραδείγματος χάριν, είναι συχνά το πρώιμο σημάδι θερμοπληξίας.
Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε νωθρότητα, ναυτία ή ζαλάδα ακούστε το σώμα σας.
Μπείτε στη σκιά ή αναζητήστε κλιματιζόμενους χώρους. Ένα δροσερό ντους ή έστω κρύο νερό στους καρπούς, τους αστραγάλους και το πίσω μέρος του λαιμού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.