Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας την Δευτέρα (10/07) στον ΣΚΑΪ, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» στους πολίτες για τον επερχόμενο καύσωνα που φέρει το όνομα «Κλέων».
Συγκεκριμένα, συμβουλεύει τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα ευπαθή άτομα να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, μεταξύ αυτών να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 έως τις 17:00.
«Εάν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω, θα πρέπει να το κάνουμε φορώντας καπέλο και αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, έτσι ώστε να μειωθεί κατά κάποιον τρόπο η επίδραση του ήλιου και της ζέστης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικάν ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Πρέπει συχνά να πίνουμε νερά και γενικώς υγρά, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε λόγω της εφίδρωσης, του ιδρώτα που πηγαίνει μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσε.
Η ιδανική θεμοκρασία για το κλιματιστικό τις ημέρες του καύσωνα
Ο κ. Βασιλακόπουλος παρότρυνε τους πολίτες αυτές τις «δύσκολες» ημέρες του καύσωνα να κάνουν χρήση του κλιματιστικού «στους 22-24 βαθμούς και να μη ρυθμίζεται πιο χαμηλά» καθώς όπως είπε «δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε στους 18 ή 19 βαθμούς γιατί η διαφορά με τη θερμοκρασία έξω είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη».
Ωστόσο, αν δεν έχετε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα, ο καθηγητής πνευμονολογίας συνιστά να κάνετε «συχνά ντους με δροσερό νεράκι καθώς μέσω αυτού μπορούν κάλλιστα να μειωθούν οι συνέπειες».
Ακόμη, μεταξύ άλλων, συμβούλευσε τους ανθρώπους εν μέσω καύσωνα να επιλέγουν «μικρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να περιοριστεί το βαρύ φαγητό».
Τέλος, κ. Βασιλακόπουλος κάλεσε τους πολίτες με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να συζητήσουν εάν η αγωγή τους χρειάζεται κάποια τροποποίηση.