Μελετώντας τα δημογραφικά στοιχεία τριών δεκαετιών, οι συγγραφείς της νέας μελέτης κατέληξαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για τον αυστραλιανό πληθυσμό.
Σύμφωνα με την American Heart Association, οι καρδιαγγειακού τύπου παθήσεις επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προσθέτουν επίσης ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ήδη εδώ και χρόνια γνωστός παράγοντας κινδύνου καθώς προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες, καθιστώντας τις λιγότερο εύκαμπτες. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία ή απόφραξη των αρτηριών στον εγκέφαλο.
Μια «αόρατη» επιδημία
Η επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία και το UNSW, στο Σίδνεϊ, εξέτασε για τις ανάγκες της έρευνας επιδημιολογικά δεδομένα από 204 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, που σχετίζονται με σχεδόν 400 ασθένειες και 87 παράγοντες κινδύνου.
Τα στοιχεία από το 1990 έως το 2019 χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των κύριων παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ζωής.
Παρά το γεγονός ότι η «συμβολή» της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε νοσήματα εν δυνάμει θανατηφόρα είχε μειούμενη τάση από περίπου 54% σε 44% ωστόσο παρέμεινε ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου, μαζί με την διατροφή και το κάπνισμα, τόσο για τους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, όσο και με άλλου είδους νοσήματα.
Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν διαφορές σχετικές με την ηλικία και το φύλο. Ειδικότερα, στους άνδρες ηλικίας 25-49 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση συνέβαλε περισσότερο στους θανάτους από εγκεφαλικό από ότι σε άλλες ομάδες πληθυσμού.
Πώς μπορούμε να τη μειώσουμε
Ο Δρ Hoang Nguyen, επεμβατικός καρδιολόγος στο Memorial Care Heart & Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center της Καλιφόρνια, επισημαίνει την σημασία της ακριβούς αξιολόγησης της αρτηριακής πίεσης. Και μολονότι αυτό το θέμα ακούγεται απλό, δεν είναι αυτονόητα εύκολο.
Όπως σημειώνει, πολύ συχνά οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο γραφείο του γιατρού είναι ανακριβείς και δίνουν ένα ψευδώς αυξημένο αποτέλεσμα εξαιτίας του άγχους των ασθενών.
Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ έχει προηγηθεί τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο χαλάρωσης και με τον ασθενή να είναι καθισμένος με μη σταυρωμένα πόδια, προσθέτει. Για τους γιατρούς, μια αξιόπιστη μέτρηση προέρχεται από την χρήση πιεσόμετρου που εφαρμόζει στο μπράτσο και όχι στην καρπό.
Αυτό που ο ίδιος συμβουλεύει τους ασθενείς του, είναι σχολαστική καθημερινή μέτρηση της πίεσης και καταγραφή των τιμών ώστε αυτές να εκτιμηθούν από τον θεράποντα γιατρό. Αν όντως επαληθευτεί η υποψία για υπέρταση, οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η παραίνεση για τακτική άσκηση.
Οι κλινικοί γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια βάρους είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας παράμετρος για αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα με τόσο θεαματικά αποτελέσματα ώστε πολλοί υπερτασικοί που μειώνουν το σωματικό τους βάρος έστω και κατά 5 κιλά, φτάνουν σε σημείο να μην χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Επιπλέον, οι καλές συνήθειες ύπνου και η μείωση στην κατανάλωση αλατιού στην διατροφή, έχουν καταγραφεί ως παράμετροι που επηρεάζουν θετικά την προσπάθεια για μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο Δρ Shannon Winakur, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο St. Joseph του Πανεπιστημίου του Maryland, προσθέτει ακόμα μια παράμετρο η οποία αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας. «Η διαχείριση του πόνου -είτε είναι αποτέλεσμα χρόνιας πάθησης είτε τραυματισμού- είναι σημαντική, καθώς ο πόνος είναι ένας παράγοντας άγχους που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση», εξηγεί.
Ζώντας καλύτερα
Αν και η τυπική σύσταση των γιατρών για να αποκομίσουμε οφέλη από την φυσική δραστηριότητα αναφέρει τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης εβδομαδιαίως, οι κλινικοί γιατροί θυμίζουν στους ασθενείς τους ότι ακόμα και λιγότερος χρόνος φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ πιο ωφέλιμος από τον καθόλου.
Ταυτόχρονα μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, και η οποία περιλαμβάνει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, ψαριού και σύνθετων υδατανθράκων μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Και μολονότι είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, και στην περίπτωση της υπέρτασης, η αντιμετώπιση του άγχους έχει μεγάλη σημασία, καταλήγουν οι ειδικοί.
Πηγή: Healthline.com