Το συγκεκριμένο σύνδρομο σχετίζεται με τον COVID-19. Οι υποθέσεις προέκυψαν ένα μήνα μετά τo κύμα εξάπλωσης του COVID-19 στην περιοχή. Αυτό σύμφωνα με ένα παιδίατρο σημαίνει ότι το σύνδρομο αποτελεί μία μεταμολυσματική απάντηση του ανοσοποιητικού.
Συμπτώματα και θεραπείες
Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν διαγνωστεί θετικοί είτε στον SARS-CoV-2 είτε στα αντισώματα για τον ιό. Το σύνδρομο περιλαμβάνει επίμονο πυρετό και χαρακτηριστικά της ασθένειας Kawasaki ή του συνδρόμου τοξικής καταπληξίας. Οι γιατροί λένε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν προκύπτει από κάποια επίθεση στους πνεύμονες, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν του ιού στον τρόπο που επιδρά στους ενήλικες. Πολλά από τα συμπτώματα - από τα εξανθήματα μέχρι την ερυθρότητα στα μάτια και τα προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος- δείχνουν ότι πρόκειται για μία συνολική πολυφλεγμονώδης απάντηση.
Διαβάστε ΕΔΩ για την ασθένεια Kawasaki
Σε κάποιες περιπτώσεις, η θεραπεία των παιδιών με το νέο σύνδρομο είναι άμεση και γρήγορη. Ο δρ Κρίλοφ, πρόεδρος των παιδιάτρων στη Νέα Υόρκη, πρόσφατα θεράπευσε ένα 4χρονο αγόρι, του οποίου η οικογένεια είχε πρόσφατα νοσήσει από τον COVID-19. Εβδομάδες αργότερα, το παιδί είχε υψηλό πυρετό, εξανθήματα kai πρόβλημα στο νεφρό. Του δόθηκε μία βέβαιη θεραπεία για την ασθένεια Kawasaki. Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, έναν ορό αίματος από αίμα που χορηγήθηκε. Μέσα σε μία μέρα τόσο ο πυρετός όσο και τα νεφρά επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα σύμφωνα με το γιατρό.
Μηδαμινή θνησιμότητα έως σήμερα
Σε πολλά παιδιά τους έχει παρασχεθεί έντονη φροντίδα είτε καρδιακής είτε αναπνευστικής υποστήριξης. Κανένα δεν έχει πεθάνει. Οι επίσημοι υπεύθυνοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησαν τους κλινικούς γιατρούς να έχουν στα υπόψιν τους το συγκεκριμένο σύνδρομο. Oι Times σημείωσαν ότι παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Αμερικής.
Σε κάθε περίπτωση η ειδικός παιδίατρος σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, Τζένιφερ Λάιτερ, ήταν καθησυχαστική σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη: «Πολύ απλά η ασθένεια είναι διαφορετική στους ενήλικες. Πρόκειται για ένα σύνδρομο πάρα πολύ σπάνιο και τα παιδιά τα πηγαίνουν καλά στο μεγαλύτερο κομμάτι τους».
H άποψη του Τσιόδρα για το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο
Σε πρόσφατη ερώτηση σχετική με το σύνδρομο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι «Συζητήθηκε λίγο το συγκεκριμένο θέμα στην Επιτροπή χωρίς σαφή επιστημονική τοποθέτηση. Θα σταθώ σε 2 λεπτομέρειες. Η πρώτη είναι ο συναγερμός, που είναι απαραίτητος όταν έχεις να κάνεις με έναν νέο ιό και η δεύτερη είναι η ποσότητα των ατόμων που έχουν εμφανίσει τη συγκεκριμένη επιπλοκή. Δεν ισχύει τίποτα από τα 2».
Στη συνέχεια σχολίασε τα εξής: «Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει πάρα πολλούς θανάτους και κρούσματα σε καθημερινή βάση. Επίσης, η ανακοίνωση του ΕΣΥ τους λέει ότι είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός των περιστατικών τους και ότι δεν αναιρεί το μήνυμα ότι η ασθένεια είναι παρά πολύ σοβαρή στα παιδιά σε πολύ μικρό ποσοστό. Το τρίτο είναι ότι αναφέρουν πως το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο μοιάζει με μία νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια, όπως στρεπτόκοκος και ο σταφυλόκοκος ή μια νόσο που λέγεται Kawasaki. Μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 5 που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια και είναι μία συστηματική φλεγμόνη. Λένε, επίσης, οι συνάδελφοι ότι σε κάποια παιδιά τον βρίσκουν και σε κάποια άλλα όχι. Άρα πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθογόνο.
Έτσι κατέληξε ότι «αυτό πόρρω απέχει από το συναγερμό, απέχει πάρα πολύ από την κλινική εικόνα της νόσου στα παιδιά και ότι αυτά νοσούν πιο σοβαρά από τον ιό, απέχει πάρα πολύ από το ότι πανικοβαλλόμαστε και τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και πάμε στις μονάδες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα. Όταν έχει πολύ μεγάλη κυκλοφορία ο ιός, φυσικά και μπορούν να νοσήσουν τα παιδιά είτε από αυτό είτε από κάτι άλλο. Γι΄αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Δεν αλλάζει η γενική εικόνα που έχουμε για τον ιό".