Κι όμως... εξι μήνες και περισσότερο διαρκεί η ανοσία σύμφωνα με νεότερες μελέτες. Αυτές οι μελέτες συνέβαλαν στη σύσταση όλων των διεθνών οργανισμών οι οποίοι τονίζουν ότι ακόμα και οι νοσήσαντες πρέπει να κάνουν εμβόλιο έξι μήνες μετά τη νόσηση.
Ποια είναι η καλύτερη δυνατή ανοσία
'Οπως εξήγησε η ίδια η κ. Θεοδωρίδου από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 1/11, η υβριδική ανοσία δηλαδή - η νόσηση και η μια δόση εμβολιασμού - φαίνεται να είναι η καλύτερη δυνατή ανοσία που μπορεί να εξασφαλίσει κανείς.
«Μελέτες των αντισωμάτων αλλά και των επαναλοιμώξεων συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύστασης που διατυπώνεται πλέον από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη χορήγηση μια δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά τη νόσηση» είπε.
Και πρόσθεσε ότι «Το σχήμα αυτό φανερώνει ότι η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Υβριδική ανοσία ονομάζεται και παρέχει υψηλή προστασία ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα».
Όπως εξήγησε η ίδια τα η φυσική νόσηση από μόνη της δεν επαρκεί σε αντίθεση με όσα πίστευαμε μέχρι τώρα καθώς δεν είναι 100% προστατευτική. Ο εμβολιασμός από την άλλη φαίνεται να υπερτερεί της φυσικής νόσησης χωρίς αυτό να σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί κανείς να μολυνθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία «συνηγορούν» υπερ του εμβολιασμού και όπως φαίνεται και από τη νέα μελέτη την οποία αναφέρει και στις επικαιροποιημένες του οδηγίες το ECDC και οι νοσήσαντες πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με μια δόση μετά το πέρας των έξι μηνών.
Όπως είπε η ίδια: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανοσία από τα εμβόλια, αλλά και από τη νόσο, είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται όπως όλοι ξέρουμε από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις. Σήμερα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανοσία είναι περισσότερα για το εμβόλιο παρά για τη φυσική νόσο. Δεν είναι γνωστοί παράγοντες, πχ ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά».
Κι όμως το εμβόλιο υπερτερεί σε σχέση με τη φυσική νόσηση
«Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν αν υπερτερεί η ανοσία από τη φυσικό νόσο σε σχέση με την ανοσία από το εμβόλιο» είπε στην συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου. Και συνέχισε: «Πρόσφατα δεδομένα δημοσιεύονται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του CDC και προέρχονται από ένα δίκτυο 187 νοσοκομείων διάφορων Πολιτειών των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης Covid, όχι με Covid.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει με Covid 3 έως 5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους, είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid που διαπιστώθηκε εργαστηριακά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Σε σχέση πάντα με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη.
«Τα δεδομένα αυτής της μελέτης ισχυροποιούν το γεγονός πως ο εμβολιασμός προσφέρει ψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση. Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι’ αυτό και το προτιμούν. Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και παντού, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής» κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.