Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι αυτό το μήνα το ποσοστό των νεότερων μεταξύ των μολυσμένων ατόμων είχε αυξηθεί παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ασθενών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υπηρεσίες υγείας.
«Η επιδημία αλλάζει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ του Δυτικού Ειρηνικού, Takeshi Kasai, σε μια τηλεδιάσκεψη. «Οι άνθρωποι στα 20, τα 30 και τα 40 βοηθούν όλο και περισσότερο στην εξάπλωση. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί».
"Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των πιο ευάλωτων", πρόσθεσε.
Η αύξηση των νέων περιπτώσεων ώθησε ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να βρουν ένα εμβόλιο για έναν ιό που έχει πλήξει τις οικονομίες, σκότωσε περισσότερους από 770.000 ανθρώπους και μόλυνε σχεδόν 22 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Reuters.
Έχουν αναφερθεί κύματα σε χώρες που φάνηκε να έχουν τον ιό υπό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα πέρασε τρεις μήνες χωρίς εγχώρια μετάδοση λόγω των επιθετικών προσπαθειών μετριασμού.
«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναβίωση. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημάδι ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση πανδημίας στην περιοχή της Ασίας », δήλωσε ο Κασάι.
Είπε ότι οι χώρες ήταν καλύτερα σε θέση να μειώσουν τις απώλεις σε ζωές και στις οικονομίες συνδυάζοντας έγκαιρη ανίχνευση και ανταπόκριση στη διαχείριση λοιμώξεων.
Ενώ είχαν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθούσε να βλέπει τον ιό ως «σχετικά σταθερό», είπε ο Kasai.
ΠΗΓΗ: Reuters