Η αύξηση στον αριθμό νέων διαγνώσεων καρκίνου παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τα κρούσματα σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών να πολλαπλασιάζονται. Μια νέα μελέτη τώρα βάζει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένους τύπους καρκίνου - του μαστού, της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων, του στομάχου και του παχέος εντέρου –που φαίνονται ότι παρουσιάζονται συχνότερα από παλιά σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, με τους ερευνητές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτή την αύξηση των περιστατικών.
Μέσα σε περίπου 30 χρόνια, από το 1990 έως το 2019, τα νέα περιστατικά καρκίνου στις νεότερες ηλικίες αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά περίπου 79% σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό BMJ Oncology.
«Ο τρόπος διατροφής, η χρήση αλκοόλ και η κατανάλωση καπνού είναι οι κύριοι παράγοντες που ξέρουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου» σημειώνουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η ενθάρρυνση ενός καλύτερου τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιεινής διατροφής, ο περιορισμός της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας σταθερής φυσικής δραστηριότητας, μπορούν να μειώσουν το ρίσκο» προσθέτουν οι μελετητές επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί η πιθανότητα επέκτασης των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για κάποιες μορφές καρκίνου ώστε να συμπεριλαμβάνουν πλέον και άτομα μικρότερης ηλικίας.
Πώς έγινε η έρευνα
Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για νέες διαγνώσεις καρκίνου σε άτομα ηλικίας 14 έως 49 ετών, σε 204 χώρες, μεταξύ 1990 και 2019. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, από 1,82 εκατομμύρια διαγνώσεις το 1990, φτάσαμε σε 3,26 εκατομμύρια το 2019. Οι μελετητές σημειώνουν ότι σε γενικές γραμμές, όσο πιο ανεπτυγμένη είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε νεαρότερο τμήμα του πληθυσμού. Εν μέρει, υποστηρίζουν, αυτό μπορεί να αποδοθεί στα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχουν σε αυτές τις χώρες και τα οποία οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση, μολονότι αυτό δεν εξηγεί και το επαναλαμβανόμενο μοντέλο εμφάνισης των ίδιων τύπων καρκίνου και σε άλλες χώρες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις επόμενες δεκαετίες είναι δυσοίωνες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των νέων περιστατικών κατά 31% το 2030, με αντίστοιχη αύξηση των θανάτων κατά 21%. Οι ενήλικες που διανύουν την δεκαετία των 40, αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των νέων ασθενών, καταλήγουν οι ειδικοί.
Καμπανάκι κινδύνου
Το γεγονός ότι κακοήθειες που τυπικά θεωρούνταν ότι κατεξοχήν εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και πλέον «χτυπούν» και νεότερους ενήλικες, προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους επιστήμονες και για τον κίνδυνο πιθανής καθυστέρησης στην διάγνωση τους. Για αυτό τον λόγο, μεταξύ των βασικών τους επισημάνσεων, συμπεριλαμβάνεται και η προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και ο γενικός πληθυσμός για την άμεση διερεύνηση συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε κάποιο είδος καρκίνου ακόμα και πρόκειται για τύπο που μέχρι πρότινος έπληττε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς. Η αλλαγή στρατηγικής τονίζουν πρέπει να περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ξεχωριστών αναγκών υποστηρικτικής φροντίδας που απαιτούνται για νεαρότερης ηλικίας ασθενείς.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το κόστος στην υγεία μας
Ο Montserrat García-Closas, καθηγητής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι ενώ η νέα μελέτη επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παγκόσμια αύξηση των καρκίνων σε μικρότερες ηλικίες, ουσιαστικά τα ευρήματά της ευθυγραμμίζονται με ό,τι έχει ήδη παρατηρηθεί σε προηγούμενη έρευνα. «Πρωθύστερες αναφορές έδειξαν ότι παγκοσμίως, από τη δεκαετία του 1990, καταγράφεται αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών αλλά και μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών επιβιώνουν από τον καρκίνο τους, πιθανότατα λόγω βελτιώσεων στις τεχνικές έγκαιρης διάγνωσης και της ύπαρξης πιο εξελιγμένων θεραπειών», προσθέτει.
Πηγή: CNN.com