Η έρευνα εκοπονήθηκε τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο του 2021 και έδειξε ότι οι υπηρεσίες υγείας διαταράχθηκαν «σοβαρά» με «καμία ή ελάχιστη βελτίωση» σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές του 2021.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την σημασία άμεσης δράσης για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων στα συστήματα υγείας, την επαναφορά υπηρεσιών και τον περιορισμό του αντικτύπου της πανδημίας COVID» ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η επείγουσα φροντίδα, που περιλαμβάνει τα ασθενοφόρα και τις υπηρεσίες συμβουλευτικής, στην πραματικότητα χειροτέρευσαν, με το 36% των χωρών να αναφέρουν διαταραχές σε σχέση με το 29% στις αρχές του 2021 και το 21% στην πρώτη έρευνα του 2020.
Επιλεκτικά χειρουργεία, όπως η αντικατάσταση ισχίου και γόνατος διαταράχθηκαν στο 59% των χωρών και τα κενά στην αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα στις μισές περίπου από αυτές.
Το χρονοδιάγραμμα της έρευνας συνέπεσε με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές χώρες στα τέλη του 2021 λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, επιβαρύνοντας επιπλέον τα νοσοκομεία.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ απέδωσε την κλίμακα των διαταραχών σε «προϋπάρχοντα ζητήματα συστημάτων υγείας» καθώς και στη μειωμένη ζήτηση για περίθαλψη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
ΠΗΓΗ: Reuters