Ο κ. Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αποτελούν «ένα ακόμη σημάδι ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει μαζί μας».
Ο ΠΟΥ ξεκίνησε να παρακολουθεί τις υποπαραλλαγές ΒΑ,4 και ΒΑ.5 στα μέσα Απριλίου. Έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες υποπαραλλαγές πουν έχουν ανακαλυφθεί (ΒΑ.1 και ΒΑ.2). Το τελευταίο είναι κυρίαρχο σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Η Νότια Αφρική ανέφερε 2.650 κρούσματα COVID το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον ΠΟΥ και πάνω από 6.500 κρούσματα από την 1η Μαΐου με τα κρούσματα να σημειώνουν ανοδική τάση.
Παρά τις νέες υποπαραλλαγες, ο Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι τα κρούσματα COVID συνεχίζουν να πέφτουν παγκοσμίως και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020, όταν και πρωτοξεκίνησε η πανδημία.
Κρίσιμης σημασίας ο έλεγχος εμφάνισης νέων στελεχών
Πρόσθεσε ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι παραμένουν κρίσιμοι, όπως και η γονιδιωματική ανάλυση, χάρη στην οποία βρέθηκαν οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον στη Ν. Αφρική.
«Σε πολλές χώρες, είμαστε ουσιαστικά τυφλοί στο πώς μεταλλάσσεται ο ιός. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο στόχος παραμένει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού των χωρών σε όλο τον κόσμο. Αν και η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει βελτιωθεί σημαντικά, είπε ότι η ζήτηση περιορίζεται από την έλλειψη πολιτικής δέσμευσης, τα προβλήματα επιχειρησιακής ικανότητας, τους οικονομικούς περιορισμούς και την παραπληροφόρηση. Προέτρεψε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τα σημεία συμφόρησης στα εμβόλια.
Σημείωσε επίσης ότι ενώ οι κατασκευαστές εμβολίων καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δεχθεί τιμές που καθιστούν τη θεραπεία διαθέσιμη για τους πλούσιους και όχι για τους φτωχούς, αποκαλώντας τη διαφορά ως «ηθική αποτυχία».