Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη ΔΟΕ, η πλειοψηφία των θανάτων σχετικών με την εργασία οφειλόταν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.
Οι μεταδοτικές ασθένειες συνιστούσαν το 81% των θανάτων. Η μεγαλύτερη αιτία θανάτων σχετιζόταν με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (450.000 θάνατοι), το εγεκφαλικό (450.000), και το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο (350.000). Οι επαγγελματικοί τραυματισμοί προκάλεσαν το 19 % των θανάτων (360.000 θάνατοι).
Η πολύωρη εργασία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Η μελέτη λαμβάνει υπόψιν 19 επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στη πολύωρη εργασία αλλά και τη μόλυνση του αέρα, σε καρκινογόνα και το θόρυβο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η πολύωρη εργασία, που συνδέθηκε με περίπου 750 χιλιάδες θανάτους. Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα στο χώρο εργασίας ήταν υπεύθυνος για 450 χιλιάδες θανάτους.
Το θετικό, πάντως, είναι ότι παγκοσμίως οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία μειώθηκαν κατά 14% από το 2000 έως το 2016. Ωστόσο, οι θάνατοι από ασθένειες της καρδιάς και το εγκεφαλικό που συνδέετεαι με τη πολύωρη παρουσία στο χώρο εργαίας αυξήθηκαν κατά 41% και 19% αντίστοιχα.
«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις πόσοι άνθρωποι κυριολεκτικά πεθαίνουν εξαιτίας των δουλειών τους» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.