Η επιτροπή θα συμβουλεύει τέσσερις διεθνείς οργανισμούς - τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) · το πρόγραμμα περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) · και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - σχετικά με την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την αποτροπή εστιών ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών H5N1, ο MERS, ο Έμπολα, ο Zika και, πιθανώς η COVID-19. Το 75% των μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα.
Τα βασικά πρώτα βήματα θα περιλαμβάνουν:
- συστηματικές αναλύσεις επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στη μετάδοση μιας ασθένειας από ζώο στον άνθρωπο και αντιστρόφως
- ανάπτυξη πλαισίων εκτίμησης κινδύνων και επιτήρησης
- προσδιορισμός των κενών χωρητικότητας
- συμφωνία για ορθές πρακτικές για την πρόληψη και την προετοιμασία για νόσους που προέρχονται από ζώα.
Η ομάδα θα εξετάσει τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και τους οικοτόπους της άγριας πανίδας. Οι κρίσιμες περιοχές θα περιλαμβάνουν την παραγωγή και διανομή τροφίμων, την αστικοποίηση και ανάπτυξη υποδομών, το διεθνές ταξίδι και εμπόριο, τις δραστηριότητες που οδηγούν σε απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή και εκείνες που ασκούν αυξημένη πίεση στη βάση των φυσικών πόρων. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ζωονόσων.
Η ομάδα θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη μιας δυναμικής νέας ερευνητικής ατζέντας και θα καταρτίσει τεκμηριωμένες συστάσεις για παγκόσμια, περιφερειακή, εθνική και τοπική δράση.
Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε: «Οι στενοί δεσμοί μεταξύ της υγείας ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος απαιτούν στενή συνεργασία, επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των σχετικών τομέων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου είναι μια πολύ αναγκαία πρωτοβουλία για τη μετατροπή της One Health από μια ιδέα σε συγκεκριμένες πολιτικές που προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων του κόσμου».