«Στον διαβήτη τα πράγματα δεν είναι πάντα μαύρα ή άσπρα, υπάρχει και μια γκρίζα ζώνη: πρόκειται για μια οριακή κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης» είπε ο γιατρός. Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν αυτός δεν διαγνωστεί εγκαίρως τότε η εμφάνιση διαβήτη και επιπλοκών του μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του ασθενούς.
«Στην κατάσταση αυτή οι τιμές του σακχάρου δεν μπορούν χαρακτηριστούν ούτε φυσιολογικές , αλλά ούτε και τιμές διαβητικού ασθενούς. Όταν οι τιμές αυτές είναι από το 100 ως το 126 mg/dl ( όταν ο ασθενής είναι νηστικός το πρωΐ ) μιλάμε για διαταραχή του σακχάρου νηστείας. Όταν από την άλλη, το σάκχαρο μετά την καμπύλη σακχάρου είναι 140-200 mg/dl, ο ασθενής πάσχει από διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Όπως εξήγησε ο ειδικός διαβητολόγος «οι τιμές αυτές δείχνουν ότι ανεβαίνουν οι τιμές σακχάρου, αλλά δεν είναι αρκετή αυτή η άνοδος για να χαρακτηρίσουμε κάποιον διαβητικό. Είναι όμως η πιο κατάλληλη στιγμή να δράσουμε ώστε να μην εξελιχθεί η κατάσταση αυτή σε διαβήτη».
Ο προδιαβήτης σε παγκόσμια κλίμακα σε σύγκριση με την Ελλάδα
Οι διατροφικές συνήθειες και η παχυσαρκία επηρεάζουν τον επιπολασμού του προδιαβήτη σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, στην Ευρώπη είναι σε ενδιάμεσο ποσοστό και στην Ασία αν και παλαιότερα ήταν λιγότερο , αυξάνουν και εκεί τα ποσοστά. Παλαιότερα έλεγαν ότι το ποσοστό προδιαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα είναι 5 -10% ωστόσο αυτό το ποσοστό έχει αλλάξει και υπολογίζεται ότι τώρα ξεπερνάει και το 10% όπως είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Επίσης, η πανδημία απο τη Covid -19 φαίνεται ότι και αυτή μπορεί να αυξήσει σε μικρό ποσοστό τα ποσοστά του διαβήτη όπως σημείωσε ο ειδικός.
Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει ο προδιαβήτης
«Αν δεν ρυθμίσει κανείς σωστά τον διαβήτη μπορεί να δημιουργηθούν μακροαγγειακες επιπλοκές ( στα αγγεία της καρδιάς, του εγκέφαλου και περιφερική αγγειοπαθεια στα αγγεία των κάτω άκρων), αλλά και μικροαγγειακές ( με αποτέλεσμα : αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπαθεια και νεφροπάθεια) είπε ο ειδικός διαβητολόγος στο news4health.gr εξηγώντας ότι όλες αυτές οι επιπλοκές μπορούν να έχουν εμφανιστεί και απο τη πρώτη διάγνωση του διαβήτη, αμέσως μετά τον προδιαβήτη. Με άμεση παρέμβαση μετά απο έγκαιρη διάγνωση του προδιαβήτη, μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη προς διαβήτη και να αποφύγουμε τις επιπλοκές του. Ο κ. Κωνσταντινόπολος υπογράμμισε πάντως ότι στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει διαβήτη είναι ακόμα υψηλότερα τα ποσοστά των επιπλοκών.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Πολλές φορές βλέπουμε ότι ασθενείς που έχουν παρουσιάσει στεφανιαίο επεισόδιο, που δεν είχαν ποτέ αυξημένα σάκχαρα στο ιστορικό τους, να έχουν «τσιμπημένο» σάκχαρο ( στις τιμές του προδιαβήτη ) κατα το επεισόδιο αυτό και παραπέμπονται μετά την αρχική καρδιολογική αντιμετώπιση σε διαβητολόγο για εκτίμηση και ρύθμιση. Επίσης, ο διαβήτης συχνά συνυπάρχει με υπέρταση ακόμα και δυσλιπιδαιμία τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά ».
Αντιμετώπιση προδιαβήτη
Ο ασθενής ο οποίος έχει εντοπίσει τον προδιαβήτη του πρέπει αρχικά να προσέξει την διατροφή του και να αυξήσει την άσκηση και γενικά να «βάλει» την κίνηση στην ζωή του. Όπως είπε ο ειδικός: «Συμβουλεύουμε τους ασθενείς που δεν κάνουν άσκηση να αρχίσουν περπάτημα ( ή και άσκηση αν επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ) 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ειδικά τα άτομα που ζουν σε πόλεις δεν ευνοεί την άσκηση ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να μην μετακινούνται καθόλου με τα πόδια. Σε κάθε περίπτωση «η άσκηση και η διατροφή είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προδιαβήτη» όπως εξήγησε ο γιατρός.
Το δεύτερο βήμα είναι η χορήγηση σκευασμάτων που βοηθούν στην ρύθμισή του. «Υπάρχουν κάποια σκευάσματα στο εμπόριο, ένα από αυτά τα οποία έχει βοηθήσει πολύ είναι το Prodiatec, καθώς ο συνδυασμός των συστατικών που περιέχει, ρυθμίζει τις τιμές του σακχάρου. Περιέχει κρητική λαδανιά, η δράση της οποία «μοιάζει» με τη δράση γνωστών φαρμάκων του διαβήτη, χωρίς όμως το φόβο των παρενεργειών των φαρμάκων αυτών. Βοηθούν δηλαδή στην μείωση της απορρόφησης των υδατανθράκων απο το έντερο , αλλά και την καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης απο τους ιστούς . Επίσης, περιέχει γλιστρίδα, η οποία βοηθά μεγαλύτερη πρόσληψη γλυκόζης καθώς βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της δράσης της ινσουλίνης στους ιστούς, γεγονός το οποίο μειώνει κατα συνέπεια τις τιμές σάκχαρου» είπε ο διαβητολόγος.
Για να προσθέσει: «Επιπλέον περιέχει βιταμίνες B6, B3 οι οποίες είναι απαραίτητες στον γενικότερο μεταβολισμό, αλλά και σε αυτό των υδατανθράκων και βοηθούν ώστε να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός μας. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός στην έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης και τέλος το χρώμιο είναι ένα από τα συστατικά που μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και αποτρέπουν την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη »
Όλα αυτά τα συστατικά που περιέχει το Prodiatec όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, βοηθούν και στην έκκριση της ινσουλίνης και μειώνουν την αντίσταση των ιστών στις δράση της και γενικότερα βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη και χρησιμοποίηση του σακχάρου από τους ιστούς. «Όπως έχουμε δει στην πράξη βοηθούν πολύ τον κόσμο να επιστρέφει σε φυσιολογικές τιμές σακχάρου» είπε χαρακτηριστικά.
*Ειδικός Παθολόγος με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη