Μεταξύ άλλλων ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά «αναδυόμενα στοιχεία» που υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ της λοίμωξης με κορωνοϊό και των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη. «Σημαντικός είναι ο κίνδυνος κάποιος να αναπτύξει χρόνια προβλήματα, όπως ο διαβήτης, εάν κολλήσει και η νόσος έχει σοβαρή εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ετσι, έφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στην Αγγλία Εκεί, γνωρίζαμε πως οι άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη αφού ανάρρωσαν, σε σχέση με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και με το ίδιο ιατρικό ιστορικό που δεν είχαν νοσηλευτεί επειδή κόλλησαν το, ιό. Μια μελέτη παρακολούθησης πρώην ασθενών έδειξε πως από τους 47.000 ανθρώπους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού πριν τον Αύγουστο του 2020 και ανάρρωσαν, το 5% των ανθρώπων ανάπτυξαν διαβήτη στους επόμενους 7 μήνες. (Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται και στον ιστότοπο του Diabetes UK, την οργάνωση ασθενών και επαγγελματιών υγείας με έδρα τη Βρετανία. (https://www.diabetes.org.uk/.../new-worse-cases-coronavirus))
Επίσης, τα αποτελέσματα από μελέτες σε άλλες χώρες, οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως όσοι νοσηλευτούν με πολύ σοβαρή ή κρίσιμη νόσο μπορεί κατά το 30- με 50% να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον (https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.05.013, doi.org/10.1038/s42255-021-00407-6).
Σημαντικό είναι επίσης πως τα παιδιά που κόλλησαν, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που κοινοποιήθηκε από το CDC. Η μελέτη περιλάμβανε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ασθενείς κάτω των 18 – και σύμφωνα με το CDC, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη που ανέρρωσαν από τον COVID-19 είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη ένα μήνα ή περισσότερο μετά την λοίμωξη (http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7102e2external icon).
Οι διαβητικοί δεν κολλάνε πιο εύκολα
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η νόσηση με COVID για κάποιον διαβήτικο, σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξει χειρότερες επιπλοκές σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αύξανε στον κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από την αναπνευστική δυσχέρεια του ασθενούς μετά την νόσηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχτεί ότι οι διαβητικοί κολλάνε πιο εύκολα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μόσιαλος συνέστησε ανεπιφύλακτα στους διαβητικούς να εμβολιαστού, καθώς τα εμβόλια COVID έχουν αποδειχτεί ασφαλή. «Άτομα που δεν έχουν διαβήτη μπορεί να αποκτήσουν διαβήτη επειδή κόλλησαν τον κορωνοϊό. Δηλαδή μιλάμε για υγιείς ανθρώπους που θα αποκτήσουν ένα χρόνιο πρόβλημα επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο. Και αναρωτιέμαι: γιατί να ρισκάρει κάποιος να αποκτήσει χρόνιο πρόβλημα υγείας;», καταλήγει στη δημοσίευσή του.