Η πρωτοβουλία, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που τα κράτη μέλη υιοθέτησαν ψήφισμα για την εξάλειψη μιας μη μεταδοτικής ασθένειας, συνέχισε να κερδίζει έδαφος και ο φετινός εορτασμός υπόσχεται να αποτελέσει φάρο ελπίδας, προόδου και ανανεωμένης δέσμευσης από τα έθνη σε όλο τον κόσμο.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, γίναμε μάρτυρες σημαντικής προόδου, αλλά οι γυναίκες στις φτωχότερες χώρες και οι φτωχές και περιθωριοποιημένες γυναίκες στις πλουσιότερες χώρες εξακολουθούν να υποφέρουν δυσανάλογα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και συμπλήρωσε πως «με ενισχυμένες στρατηγικές για την αύξηση της πρόσβασης στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία, ισχυρή πολιτική και οικονομική δέσμευση από τις χώρες και αυξημένη υποστήριξη από τους εταίρους, μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες πρωτοστατούν δηλώνοντας δέσμευση και αναπτύσσοντας στρατηγικές για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και οι χώρες σε όλο τον κόσμο συσπειρώνονται πίσω από την έκκληση του ΠΟΥ για δράση στις 17 Νοεμβρίου.
- Η Αυστραλία έχει βάλει στόχο να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που θα εξαλείψουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, κάτι που η χώρα προσδοκά να επιτύχει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια,
- Στο Μπενίν, η Πρώτη Κυρία, η Εξοχότητά της, Claudine Talon, θα φιλοξενήσει εκστρατεία ελέγχου για τον HPV,
- Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ημέρα δράσης με μια πορεία στην Κινσάσα, με αίτημα την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και τις ενώσεις γυναικών,
- Στη Νορβηγία, οι ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που να προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε 25χρονες, την πρώτη ομάδα γυναικών που τους προσφέρθηκε το εμβόλιο ως παιδιά μέσω του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού,
- Η Ινδονησία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα δήλωση με την οποία δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους 90-70-90 για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εθνικού σχεδίου εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (2023-2030),
- Η Ιαπωνία φωτίζει τη χώρα σε γαλαζοπράσινο χρώμα για να γιορτάσει την ημέρα και να τιμήσει τα δύο χρόνια από την επαναφορά του εμβολίου HPV στη χώρα,
- Στη Σιγκαπούρη, η Alliance for Active Action Against HPV (A4HPV) θα διοργανώσει μια εκδήλωση ποδηλασίας με σπιν για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού,
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2040.
Η πρόοδος στον εμβολιασμό κατά του HPV
Από την έναρξη της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν από τρία χρόνια, άλλες 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών με μεγάλους πληθυσμούς και μεγάλη επιβάρυνση από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και η Νιγηρία, εισήγαγαν το εμβόλιο κατά του HPV. Μέχρι σήμερα, 140 χώρες έχουν εισαγάγει το εμβόλιο HPV στα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης.
Η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου HPV αυξήθηκε στο 21% το 2022 - ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός προόδου, ο κόσμος θα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για το 2030, ώστε τα εμβόλια κατά του HPV να είναι διαθέσιμα σε όλα τα κορίτσια παντού.
Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με την GAVI και άλλους εταίρους, έχει ξεκινήσει συστηματικές προσπάθειες για την αναπλήρωση των εμβολιασμών για τα κορίτσια που έχασαν τον εμβολιασμό κατά του HPV ως αποτέλεσμα των διαταραχών της πανδημίας και για την αναζωογόνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του HPV προς την επίτευξη του στόχου κάλυψης 90%.
Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, το εμβόλιο HPV εισήχθη στο πρόγραμμα εμβολιασμού ρουτίνας με πρόγραμμα μιας δόσης τον Οκτώβριο του 2023. Η χώρα στοχεύει να εμβολιάσει 7,7 εκατομμύρια κορίτσια - ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μόνο γύρο εμβολιασμού κατά του HPV στην περιοχή.
Ο έλεγχος και η θεραπεία
Οι χώρες έχουν επενδύσει για να βελτιώσουν την πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο σε όλο τον κόσμο. Φέτος, μαζί με την Unitaid και τους εταίρους υλοποίησης, τα Υπουργεία Υγείας σε 14 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έφτασαν σε ένα ορόσημο, καθώς έκαναν έλεγχο σε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες.
Στις περισσότερες χώρες, όσες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εξακολουθούν να χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και παρηγορητική φροντίδα. Παρόλα αυτά, μόνο το 65% των χωρών περιλαμβάνει υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το 69% περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα πακέτα παροχών υγείας ως μέρος των συστημάτων καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
Ωστόσο, οι πρωτοποριακές εμπειρίες των χωρών δείχνουν ότι σημειώνεται πρόοδος επί τόπου:
- Το Ελ Σαλβαδόρ δημοσίευσε νέους στόχους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με στόχο την επίτευξη κάλυψης 70% έως το 2030 και την παροχή πρόσβασης σε θεραπεία για το 90% των γυναικών με νόσο του τραχήλου της μήτρας. Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει πλέον υπηρεσίες και στις 75 εγκαταστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλη τη χώρα. Η χώρα σημείωσε επίσης πρόοδο όσον αφορά τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων.
- Το Μπουτάν, το οποίο ήταν μεταξύ των κρατών μελών που έθεσαν την ατζέντα αυτή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ το 2019, συνεχίζει να κάνει αξιοσημείωτα βήματα στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η χώρα ανέφερε πρόσφατα ότι εξέτασε το 90,8% των επιλέξιμων γυναικών για προκαρκίνο και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβληματικού προγράμματος για την υγεία, από αυτές, το 92% των γυναικών με προκαρκίνο του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίστηκαν και όλες οι γυναίκες με διηθητικό καρκίνο αντιμετωπίστηκαν.
Για να βελτιωθεί η ποιότητα του ελέγχου, να μειωθεί το κόστος και να διευρυνθεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πλέον την εξέταση HPV ως την προτιμώμενη μέθοδο για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της αυτοδειγματοληψίας, η οποία καθιστά τον προσυμπτωματικό έλεγχο ακόμη πιο βολικό. Επιπλέον, ο ΠΟΥ προεπιλέγει μια τέταρτη εξέταση HPV τον Ιούνιο του 2023, παρέχοντας μια πρόσθετη επιλογή για τις χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν προηγμένες μεθόδους ελέγχου για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία.