Όσοι το έχουν υποστεί μιλάνε για τον πιο δυνατό πόνο που μπορεί να έχουν νιώσει ποτέ. Ο σκορπιός, είναι ένα ερπετό που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από μεγάλες πέτρες και το δάγκωμά του δημιουργεί άμεσο και οξύτατο άλγος, συνοδευόμενο με μικρό πρήξιμο και τοπικό μούδιασμα της περιοχής. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε 4-5 ώρες ενώ αν δεν παρουσιαστούν άλλες επιπλοκές υποχωρούν πλήρως σε 1-2 ημέρες.
Ο σκορπιός επιτίθεται στους ανθρώπους;
Οι σκορπιοί γενικά δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να επιτεθούν σε ανθρώπους, μερικές φορές είναι πιθανό οι ανθρώπινες δραστηριότητες να επηρέασαν άθελά τους τον σκορπιό, προκαλώντας το τσίμπημα του σκορπιού.
Πώς τσιμπάνε οι σκορπιοί;
Οι σκορπιοί έχουν τσιμπημένα άκρα στην ουρά που επικοινωνούν με δηλητηριώδεις αδένες στο σώμα μέσω αγωγών. Κατά το τσίμπημα, η βελόνα τσιμπήματος εισάγεται στο δέρμα και το δηλητήριο εγχέεται.
Ποια είναι τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα σκορπιού
Πρώτα από όλα, ο έντονος πόνος και η αίσθηση καψίματος γίνονται τοπικά αισθητά.
Τα τραύματα μπορεί να εμφανιστούν με πρήξιμο, φουσκάλες, εκχύμωση και νέκρωση του δέρματος. Ορισμένα μπορεί να παρουσιάσουν λεμφαδενίτιδα ή λεμφαγγίτιδα.
Μερικές φορές πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, κυάνωση, έντονη εφίδρωση, λαρυγγικό οίδημα, δυσφαγία, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σπασμούς, πνευμονικό οίδημα, σύγχυση και αναπνευστική παράλυση.
Όταν συμβαίνει τσίμπημα σκορπιού στα παιδιά, ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου;
Το τσίμπημα του σκορπιού στα παιδιά συχνά οδηγεί σε γρήγορες και σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί συχνά να προκαλέσουν αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια και θάνατο.
Πώς να διαγνώσετε το τσίμπημα σκορπιού
Εάν το δέρμα δαγκωθεί ξαφνικά από ένα δηλητηριώδες έντομο σε σκοτεινό και υγρό μέρος ή τη νύχτα, υπάρχει έντονος πόνος, εμφανής ερυθρότητα και πρήξιμο στο δέρμα ή συμπτώματα συστηματικής δηλητηρίασης, θα πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα τσιμπήματος από σκορπιό Το Η εύρεση του εντόμου μπορεί να διαγνωστεί.
Πρόληψη: Πώς να αποτρέψετε το τσίμπημα του σκορπιού
Κάνετε καλή δουλειά στην οικογενειακή υγιεινή, διατηρείτε το δωμάτιο καθαρό και τακτοποιημένο και τοποθετείτε τακτικά εντομοαπωθητικό. Μην φοράτε εκτεθειμένα ρούχα όταν εργάζεστε στο γήπεδο ή παίζετε. Φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια, σφίξτε τις μανσέτες και τα παντελόνια, φορέστε γάντια και φέρετε μαζί σας φάρμακα πρώτων βοηθειών όταν είναι απαραίτητο. Μην μένετε σε σκοτεινό και υγρό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρώτες βοήθειες: Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα του σκορπιού
Δέστε αμέσως την πλευρά του άκρου όπου βρίσκεται η πληγή κοντά στην καρδιά με μια υφασμάτινη λωρίδα, για παράδειγμα, η παλάμη τσιμπάει, ο καρπός πρέπει να δεθεί, πράγμα που θα μειώσει την εξάπλωση των τοξινών. Το σφίξιμο θα πρέπει να χωράει σε δύο δάχτυλα και να το χαλαρώνει για 10-15 λεπτά κάθε ώρα. Προσέξτε να μην σφίξετε πάρα πολύ και για πολύ, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει αγγειακή νέκρωση των άκρων.
Στη συνέχεια, το δηλητήριο απομακρύνθηκε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο (π.χ. βούλωμα). Η χρήση 5% διαλύματος μαγειρικής σόδας για να βρέξει το τραύμα μπορεί να εξουδετερώσει το δηλητήριο και να ανακουφίσει τον πόνο.
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος είναι αφόρητος. Εάν υπάρχουν προφανή συμπτώματα όπως μυϊκή συστροφή, μη φυσιολογική κίνηση των ματιών, ασαφής γλώσσα, σιελόρροια, αφρισμός στο στόμα, έμετος, μπορούν να εφαρμοστούν φάρμακα κατά του δηλητηρίου κατά του σκορπιού (αυτά πρέπει να χειρουργηθούν σε νοσοκομείο).
Οι ασθενείς με δύσπνοια μπορεί να χρειαστούν ενδοτραχειακή διασωλήνωση ή ακόμα και τραχειοτομή για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν και όσοι έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση μπορεί να σωθούν με αντιυπερτασικά φάρμακα.
Η σημασία της αλκόολης
Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνθέσεις ούρων, οπότε μην εφαρμόζετε ούρα μετά από τσίμπημα. Το ιατρικό αλκοόλ μπορεί να απολυμάνει, αλλά δεν σημαίνει ότι το κρασί μπορεί να απολυμάνει. Εάν δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο γύρω, μπορείτε να βάλετε λίγο κρασί.