Ακόμα και εκείνοι που δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν ολόκληρο το τριήμερο, δύσκολα θα αντισταθούν σε μια βόλτα στην εξοχή ανήμερα Πρωτομαγιάς. Και θα αναρωτηθείτε ενδεχομένως, μα χρειαζόμαστε οδηγίες ακόμα και για μια σύντομη βόλτα στην ύπαιθρο; Οδηγίες ίσως όχι, υπενθυμίσεις ίσως ναι!
Το φαρμακείο της Πρωτομαγιάς!
Εξοχή είναι αυτή. Με λουλούδια και πράσινο, και γύρη και έντομα, και όλα αυτά τέλος πάντων που μας λείπουν στα τσιμέντα της πόλης αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας χαλάσουν την διάθεση σε μια μέρα εκδρομής.
Ένα μικρό φαρμακείο, είναι απαραίτητο ακόμα και όταν η βόλτα μας, είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Τι θα πρέπει να θυμηθούμε λοιπόν, να πάρουμε μαζί μας;
- Αμπούλες με φυσιολογικό όρο. Χρήσιμες τόσο για ερεθισμό των ματιών όσο και για το ξέπλυμα ενός μικρού τραύματος
- Ένα ήπιο αντισηπτικό σκεύασμα
- Γαζαπλάστ ή μερικά τεμάχια αποστειρωμένων γαζών με ταινία επικόλλησης
- Αντισταμική αλοιφή για τα τσιμπήματα εντόμων ή για τυχόν ερεθισμούς απο φυτά
- Μια ήπια αλοιφή για αντιμετώπιση εγκαυμάτων
- Αντικουνουπικό
- Οπωσδήποτε, αντηλιακό!
Προσοχή στα σνακ μας
Πρωτομαγιά στην εξοχή χωρίς πικ νικ, δεν γίνεται. Για να απολαύσουμε το φαγητό μας στο γρασίδι ή σε κάποια παραλία, θυμόμαστε τους βασικούς κανόνες συντήρησης τροφίμων.
Οποιαδήποτε λιχουδιά περιέχει τυρί, αλλαντικά, ή άλλο ευπαθές τρόφιμο -κρέας, μαγιονέζα, αυγό- καλό είναι να παραμείνει μέχρι να καταναλωθεί σε φορητό ψυγείο, στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Στο ίδιο ψυγειάκι, μπορεί να μπει και ήδη μαγειρεμένο φαγητό, ιδίως αν αυτό έχει ετοιμαστεί ώρες πριν και βρισκόταν ήδη στο οικιακό μας ψυγείο.
Τα φρούτα είναι περισσότερο ανθεκτικά στις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Φροντίστε να είναι καλά πλυμμένα, σε δικά τους ξεχωριστά σακκουλάκια τροφίμων ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα.
Με τον ίδιο τρόπο, μεταφέρουμε και λαχανικά για την σαλάτα μας. Ο ευκολότερος τρόπος πάντως, καθώς απαιτούν αρκετό νερό για να ξεπλυθούν, είναι να έχει προηγηθεί η προετοιμασία στο σπίτι και τα κομμένα σαλατικά να έχουν μπει στεγνά σε κάποιο δοχείο φύλαξης. Για να αποφευχθεί το πάνιασμα τους, φυλάξτε το ντρέσινγκ, ακόμα κι αν είναι σκέτο ελαιόλαδο, σε ένα ξεχωριστό βαζάκι ώστε να προστεθεί στην σαλάτα τελευταία στιγμή.
Το tip της νοστιμιάς
Και επειδή “τραπέζι” χωρίς γλυκό δεν στρώνεται ακόμα και στην εξοχή, ιδού ένα εύκολο, νόστιμο γλυκάκι, που μεταφέρεται παντού, αντέχει στην ζέστη και αρέσει σε όλους!
Κέικ λεμονιού
Συστατικά
- 225 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
- 225 γρ ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το γλάσο:
- χυμό από 1 ½ λεμόνι
- 85 γρ ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C
- Χτυπάμε μαζί το βούτυρο (σε θερμοκρασία περινάλλοντος) και τη άχνη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα
- Κοσκινίζουμε την φαρίνα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ (8 x 21 εκ.) με χαρτί ψησίματος, ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά και ελέγχουμε ότι το κεικ έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα που πρέπει να βγει καθαρή
- ’Οσο το κέικ κρυώνει στη φόρμα του, ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και τη άχνη ζάχαρη για το γλάσο
- Τρυπάμε αραιά το ζεστό κέικ με ένα πιρούνι και μετά το περιχύνουμε με το λεμονογλάσο
Πηγή συνταγής και διατροφικά στοιχεία εδώ: