Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος. Δύσπνοια. Βήχας. Αίσθηση καψίματος και κνησμός στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια. Ζαλάδα. Είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στα τοξικά αιωρούμενα σωματίδια που προκύπτουν μετά από μια δασική πυρκαγιά.
Η βασική σύσταση των γιατρών για την προστασία τους είναι η γενική οδηγία που αφορά σε όλον τον πληθυσμό: παραμείνετε σε εσωτερικό χώρο για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σας στον καπνό και προσπαθήστε να κρατήσετε σε καλά επίπεδα την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι.
Η παραπάνω οδηγία, μεταφράζεται σε κλειστά παράθυρα και πόρτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην ρύθμιση του κλιματιστικού ώστε να μην τροφοδοτείται με αέρα από έξω αλλά να ανακυκλώνει τον αέρα εντός του κτιρίου και η αποφυγή δραστηριοτήτων όπως το μαγείρεμα ή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας που επίσης μπορεί να επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα μέσα σε ένα ερμητικά κλειστό σπίτι.
Παρακολουθούμε τις τιμές των ρύπων
Οι ειδικοί, συμβουλεύουν να παρακολουθούμε στενά μέσω σχετικών ανακοινώσεων των φορέων δημόσιας υγείας ή πολιτικής προστασίας, την ποιότητα του αέρα στην περιοχή διαμονής μας.
Όσο ο αριθμός των αιωρούμενων σωματιδίων παραμένει εκτός ανεκτών ορίων, οι εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών πρέπει να αναβάλλονται.
Τα παιδιά με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Ιδανικά θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλο χώρο, μέχρι η ποιότητα της ατμόσφαιρας να βελτιωθεί.
Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στους γονείς, να παρακολουθούν στενά τα παιδιά για τυχόν ενδείξεις που παραπέμπουν σε επιδείνωση του αναπνευστικού τους προβλήματος. Αν η φαρμακευτική αγωγή που συνήθως λαμβάνουν δεν φαίνεται να βοηθά, είναι απαραίτητη η ιατρική συνδρομή.
Οι ειδικοί, υπενθυμίζουν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, εκτός από την αντιμετώπιση του καπνού, τίθεται συχνά και θέμα ζέστης σε σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφύγετε να εκθέσετε τα παιδιά σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, λένε, και αναζητήστε έναν άλλο χώρο με κλιματισμό.
Μπορούν οι μάσκες να βοηθήσουν;
Πολλοί γονείς καταφεύγουν στην χρήση υφασμάτινων μασκών για να προστατεύσουν τα παιδιά από τον καπνό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, μια απλή μάσκα ή ή χρήση ενός βρεγμένου υφάσματος γύρω από την μύτη και το στόμα, δεν εξασφαλίζουν επαρκή προστασία από τον καπνό ιδίως αν η έκθεση σε αυτόν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.
Πολύ πιο αποτελεσματικές μπορεί να είναι ιατρικές μάσκες τύπου N95, όμως η προστασία που παρέχουν μειώνεται δραματικά αν η εφαρμογή στα παιδιά δεν είναι σωστή.
Τί κάνουμε όταν η πυρκαγιά σβήσει;
Σε περίπτωση που είχατε εκκενώσει το σπίτι σας, επιστρέφοντας θα πρέπει να συνεχίσετε για κάποιες ώρες ή μέρες να κρατάτε τα παιδιά σε εσωτερικό χώρο.
Οι πυρκαγιές, αφήνουν πίσω τους υπολείμματα όπως στάχτη ενώ τα αιωρούμενα σωματίδια δεν υποχωρούν ακαριαία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Κατά την διάρκεια καθαρισμού και απομάκρυνσης της στάχτης, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να συμμετέχουν, λένε οι παιδίατροι.
Προσοχή στα μικρότερα παιδιά
Το τέλος μιας πυρκαγιάς, μπορεί να έχει αφήσει πίσω του προβλήματα που δεν είναι φανερά με την πρώτη ματιά.
Οι γονείς, πρέπει να ελέγχουν τον περιβάλλοντα χώρο για σπασμένα τζάμια, σύρματα, καρφιά, σπασμένα ξύλα, ό,τι δηλαδή μπορεί να προκαλέσει μια φωτιά.. όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να γίνουν αιτία τραυματισμού ενός παιδιού.
Επίσης εξωτερικά δάπεδα, σκαλοπάτια αλλά και κάγκελα, είναι καλό να ελέγχονται με προσοχή μήπως και η φωτιά έχει επηρεάσει την κατάσταση τους.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των πυρκαγιών
Οι φωτιές δεν εγκυμονούν κινδύνους μόνο για το σώμα... Επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνιστούν στους γονείς να παρακολουθούν τις αντιδράσεις των παιδιών τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πυρκαγιές επηρεάζουν αρνητικά την συναισθηματική υγεία και επιβαρύνουν την ευαίσθητη ψυχολογία των παιδιών.
Αν η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ή ακόμα χειρότερα το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή ακόμα και κατοικιδίου, τα παιδιά θα βιώσουν μια κατάσταση πένθους προερχόμενη από τις συνέπειες αυτού του τραυματικού γεγονότος.
Τα συμπτώματα συναισθηματικής δυσφορίας μπορεί να είναι διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Μεταξύ άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν:
- προσκόλληση τους γονείς και φόβο αποχωρισμού
- οξυθυμία και εκνευρισμό
- εφιάλτες
- σωματοποίηση της συναισθηματικής έντασης με εμφάνιση πόνων στο στομάχι, στην κοιλιά, πονοκεφάλων και γενικότερης αδιαθεσίας
- φοβίες
- αλλαγές στην όρεξη
- αντιδράσεις που παραπέμπουν σε μικρότερη ηλικία
- απόσυρση από αγαπημένες δραστηριότητες ή φίλους
- δυσκολία συγκέντρωσης στο σπίτι ή στο σχολείο
- επιθετικότητα
- ανεξέλεγκτο κλάμα
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως μετά την πυρκαγιά αλλά και σταδιακά τις επόμενες μέρες, και είναι δυνατόν να κρατήσουν για ικανό χρονικό διάστημα.
Μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια του παιδιάτρου σας ή επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη, τονίζουν οι γιατροί, καθώς οι πυρκαγιές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο τραυματικές εμπειρίες που μπορεί κάποιος να βιώσει.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
https://www.healthline.com/health/smoke-inhalation#prevention
https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Wildfires-Information-for-Parents.aspx