Παρότι όλοι λαχταρούν να δουν την νέα τους εμφάνιση αμέσως, η διαδικασία αποκατάστασης απαιτεί χρόνο. Η διάρκειά της διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το πρόβλημα που προϋπήρχε και το είδος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Μήπως όμως υπάρχει τρόπος ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ανάρρωση να μειωθεί;
«Η διαδικασία της ανάρρωσης ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση και για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται αρκετοί μήνες. Όμως, 4-6 ημέρες μετά το χειρουργείο οι ασθενείς έχουν την πρώτη εικόνα για το πώς θα είναι το πρόσωπό τους λίγο αργότερα. Βέβαια, όσοι έχουν δει προεγχειρητικά το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής τους σε τρισδιάστατη προσομοίωση δεν ανησυχούν καθόλου, απλά αδημονούν να χαρούν το όμορφο αποτέλεσμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο ο ασθενής νοιώθει πλήρως το δέρμα του και ένα χρόνο μετά τη ρινοπλαστική η ανάρρωση έχει ολοκληρωθεί, ο σκελετός της μύτης έχει δυναμώσει και σταθεροποιηθεί και το σχήμα έχει τελειοποιηθεί», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Ανάρρωση από Ρινοπλαστική
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα do's and don'ts, προκειμένου η ανάρρωση να επισπευσθεί. Συγκεκριμένα οι ασθενείς θα πρέπει:
1. Να λαμβάνουν μόνο τα φάρμακα που έχει εγκρίνει ο χειρουργός, τα οποία είναι μόνο αντιβιοτικά και για τρεις μόλις ημέρες. Για την αντιμετώπιση του πόνου (εάν προκύψει), ένα απλό αναλγητικό είναι αρκετό. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ύφεσή του, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, αντενδείκνυνται, γιατί διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας το οίδημα (πρήξιμο), παρατείνοντας τον χρόνο ανάρρωσης.
2. Να περιορίσουν τις έντονες δραστηριότητες και να “επενδύσουν” τον χρόνο τους στην ανάπαυση τις πρώτες 7-10 ημέρες, αφού το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να θεραπεύσει τον εαυτό του. Ο αδιάκοπος καθημερινός ύπνος για 7-8 ώρες κάθε βράδυ του δίνει χρόνο για να αναπληρώσει αυτήν την ενέργεια.
3. Να τοποθετούν ψυχρά επιθέματα, όπως παγοκύστη μέσα σε ύφασμα, τις πρώτες τρεις ημέρες μετά τη επέμβαση, στην περιοχή κάτω από τα μάτια ή τα μάγουλα, όπου είναι πιθανότερο να εμφανιστούν οίδημα και μώλωπες. Όσο πιο γρήγορα υποχωρήσουν τα συμπτώματα αυτά μέσω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων,
τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάρρωση. Προσοχή όμως: όχι τοποθέτηση επάνω στη μύτη και όχι απευθείας παγοκύστη στο δέρμα χωρίς κάλυμμα γιατί έτσι μπορεί να προκληθούν βλάβες.
4. Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δίνοντας στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος, των μυών, των χόνδρων και του αίματος και γι’ αυτό μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θα βοηθήσει το σώμα να ανοικοδομήσει τον κατεστραμμένο ιστό μέσα και γύρω από τη μύτη. Σημαντική είναι και η ένταξη των βιταμινών Α και C στη διατροφή. Η πρώτη γιατί προλαμβάνει τις λοιμώξεις και η δεύτερη γιατί συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου. Το αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένο όπως και τα αλμυρά τρόφιμα γιατί αυξάνουν την κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το οίδημα.
5. Να κοιμούνται κρατώντας το κεφάλι τους ανασηκωμένο με 1-2 μαξιλάρια. Οι λόγοι είναι ότι η στάση αυτή αφενός βοηθά στη μείωση του οιδήματος και αφετέρου, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει παρεκτόπιση των οστών ή των χόνδρων της μύτης.
6. Να μην καπνίζουν και να αποφεύγουν το παθητικό κάπνισμα, διότι ο καπνός ξηραίνει τους βλεννογόνους στο εσωτερικό της μύτης ενώ και η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάρρωση.
7. Να αποφεύγουν τη ζέστη και τα ζεστά μπάνια μεγάλης διάρκειας, καθώς η θερμότητα προκαλεί ακόμη περισσότερο πρήξιμο, καθώς και τον έντονο ήλιο.
8. Να μην φυσούν τη μύτη τις πρώτες εβδομάδες, αλλά να χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό για να αντιμετωπίσουν τη συμφόρηση.
9. Να αποφεύγουν οποιοδήποτε ερεθιστικό παράγοντα, όπως π.χ. σκόνη, που θα μπορούσε να προκαλέσει φτέρνισμα. Εάν παρόλα τα μέτρα προκύψει η ανάγκη, τότε είναι αναγκαίο να φτερνιστούν από το στόμα και όχι από τη μύτη.
10. Να ασκούνται μετά τις πρώτες ημέρες, όχι όμως έντονα και αποφεύγοντας τους κραδασμούς. Το ποδήλατο και το περπάτημα είναι ευεργετικά, αφού αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ευνοώντας τη γρήγορη ανάκαμψη.
11. Να αποφεύγουν τη χρήση γυαλιών ηλίου και οράσεως, γιατί η πίεση που ασκούν στη μύτη μπορεί να προκαλέσει οίδημα, αλλά και μετατόπιση των οστών/χόνδρων. Αντί των γυαλιών οράσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής. Υπάρχουν βέβαια και ειδικά βοηθήματα τα οποία τοποθετούνται στο μέτωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν τα γυαλιά στην θέση τους χωρίς να «πατούν» καθόλου στη μύτη.
12. Να ακολουθούν απόλυτα τις μετεγχειρητικές οδηγίες που τους δόθηκαν από τον χειρουργό τους. Η παράβλεψη τους αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά και τον εντοπισμό κάποιου προβλήματος και την άμεση επίλυσή του.
«Έξι ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει, συνήθως, εξιτήριο και καλείται να ακολουθήσει αυτές τις απλές οδηγίες προκειμένου να επιταχύνει την ανάρρωσή του. Τοποθέτηση πωματισμού δεν χρειάζεται πλέον, οπότε αποφεύγεται και η αφαίρεσή του την επόμενη ημέρα, η οποία ήταν μια σχετικά δυσάρεστη διαδικασία. Με τη χρήση υπερήχων (Piezo), ο ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί ξανά το ιατρείο μόνο μια φορά, 4-6 ημέρες μετά το χειρουργείο, για να γίνει η αφαίρεση του νάρθηκα. Το οίδημα είναι γενικά πολύ περιορισμένο και σε δύο εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να καταλάβει το 80% του αποτελέσματος», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.