Ένα αποτέλεσμα nocebo λέγεται ότι συμβαίνει όταν οι αρνητικές προσδοκίες του ασθενούς σχετικά με μια θεραπεία προκαλούν τη θεραπεία να έχει πιο αρνητικό αποτέλεσμα από ότι διαφορετικά θα είχε. Με άλλα λόγια οι προσδοκίες μας για μία θεραπεία επηρεάζουν την υγεία μας.
Παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα nocebo είναι η προσωπικότητα, οι προηγούμενες ιατρικές εμπειρίες, το άγχος, οι διαταραχές στη διάθεση και οι στρατηγικές επικοινωνίας των γιατρών. Φυσικά, οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα media και που υπάρχουν στο ίντερνετ επηρεάζουν τα αποτελέσματα nocebo. Επομένως, η πληθώρα αρνητικών ειδήσεων για τα εμβόλια COVID ίσως γενούν συμπεριφορές nocebo.
Για να εξερευνηθεί αυτή η υπόθεση πραγματοποιήθηκε διατομεακή έρευνα από ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ με ένα αυτο-συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ένα εργαλείο (Q-No) για τον εντοπισμό ατόμων που είναι επιρρεπή στο nocebo effect.
Ένα σύνολο 1.309 επαγγελματιών υγείας (67,2% γυναίκες, 43,4% γιατροί, 28,4% νοσηλευτές, 11,5% διοικητικό προσωπικό, 16,6% υπόλοιπου προσωπικού) συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια, εκ των οποίων οι 237 (18,1%) αρνήθηκαν τον εμβολιασμό. Τα σκορ Q-No ξεπέρασαν το 15 σε 325 συμμετέχοντες (24,8%) υποστήριζοντας μία συμπεριφορά επιρρεπή στο nocebo effect.
Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν αποδείξεις ότι η διστακτικότητα εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 ίσως συνδέται με συμπεριφορά επιρρεπή στο nocebo effect αλλά όχι με αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζεουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα.
Αυτό υποδεικνύει ένα δυνητικό όφελος στη διεξαγωγή μιας εκστρατείας που επικεντρώνεται σε άτομα επιρρεπή σε nocebo.
ΠΗΓΗ: mdpi