Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «μελέτη από συναδέλφους από την Βοστώνη προσπάθησε να απαντήσει το ερώτημα αν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο ιό μπορούν να επαναμολυνθούν. Οι επιστήμονες χορήγησαν δόσεις του κορονωιού σε 9 πιθήκους- πειραματόζωα τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου κι ένα μήνα μετά έδωσαν άλλη μια δόση του ιού».
Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες 2 εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα ιού στην μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Μάλιστα όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν τα αντισώματα έναντι του ιού στο αίμα τους όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση-αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξανα-ασθενούμε από την ίδια ίωση – δηλαδή αφού τον περάσαμε τον ιό δεν αρρωσταίνουμε ξανά, η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο».
Μελέτη για τις οσφρητικές διαταραχές που προκαλεί ο COVID-19
O Λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και σε μία ακόμα μελέτη. Αυτή τη φορά πρόκειται για ελληνική μελέτη από Πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19.
«Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικα τεστ και ανίχνευσε διαταραχές όσφρησης σε 64% των ασθενών. οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης» υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας.