Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόρας, κάποια νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως για αυτή η διαφοροποίηση ευθύνεται η μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στη μύτη των παιδιών.
"Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας", σημείωσε.
Ο βλενογόνος της μύτης, το ρινικό επιθήλιο, είναι μια από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό μας. "Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για αυτό το ένζυμο ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Μάλιστα, μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, την πόρτα του μικρο-οργανισμού στην μύτη.
Κρούσματα στην Ελλάδα
Στην ανακοίνωση 3 νέων κρουσμάτων στου νέου κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.853, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 8 (38.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα. 49 (29.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα