Στην Ευρώπη, οι ρυθμιστικοί αρχές υγείας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και 169 περιπτώσεων σπάνιου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), συνοδευόμενη από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Αυτά τα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε σύνολο 34 εκατομμύριων χορηγηθέντων εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) την Τρίτη συνέστησε να σταματήσει προσωρινά η χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson μετά από αναφορές έξι περιπτώσεων CVST σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, μεταξύ περίπου 7 εκατομμυρίων ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η τεχνολογία του εμβολίου ίσως προκαλεί τα σπάνια επεισόδια θρομβώσεων
Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί αδενοϊούς, οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, και έχουν τροποποιηθεί για να μην προκαλούν βλάβη. Οι ιοί χρησιμοποιούνται ως φορείς για τη μεταφορά οδηγιών σε ανθρώπινα κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του κορονοϊού, προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.
Οι επιστήμονες εργάζονται για να βρουν τον πιθανό μηχανισμό που θα εξηγούσε τους θρόμβους αίματος. Μια κύρια υπόθεση φαίνεται να είναι ότι τα εμβόλια προκαλούν μια σπάνια ανοσοαπόκριση που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτούς τους ιικούς φορείς, δήλωσαν αξιωματούχοι του FDA σε ενημέρωση την Τρίτη.
Η εξέταση ομοιοτήτων με παρόμοια εμβόλια
O FDA θα αναλύσει δεδομένα από κλινικές δοκιμές αρκετών εμβολίων χρησιμοποιώντας αυτούς τους ιογενείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της J & J για τον Έμπολα, για να αναζητήσει ενδείξεις.
Κανένα από τα προηγούμενα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικούς φορείς δεν έχει χορηγηθεί σε τόση μεγάλη κλίμακα όσο αυτών της AstraZeneca και της J&J για την COVID-19, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί μια πιθανή σύνδεση με θρόμβους αίματος πραγματοποιήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού.
Η τεχνολογία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια κορονοϊού που αναπτύχθηκαν στην Κίνα και τη Ρωσία. Ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας της FDA, ήταν απρόθυμος να δηλώσει τα ζητήματα θρόμβου αίματος ως «ταξική επίδραση» που μοιράζονται όλα τα εμβόλια φορέων αδενοϊού, αλλά βλέπει σημαντική ομοιότητα στις περιπτώσεις.
«Είναι προφανές σε μας ήδη ότι αυτό που βλέπουμε με το εμβόλιο Janssen (J&J) μοιάζει πολύ με αυτό που παρατηρήθηκε με το της εμβόλιο AstraZeneca», δήλωσε ο Marks. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια ευρεία δήλωση ακόμη, αλλά προφανώς, προέρχονται από την ίδια γενική τάξη ιικών φορέων».
Ας σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Ρωσίας Sputnik V χρησιμοποιεί επίσης αδενοϊούς ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κανένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα mRna εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.
ΠΗΓΗ: Reuters