Από τα τέσσερα κλινικά δείγματα που λήφθηκαν από ασθενείς με τη μέθοδο του PCR, τα τρία εντοπίζονται θετικά στον νοροϊό -τον ιό της κοινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας-, η διασπορά της οποίας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Η ασθένεια δεν μπορεί να προέκυψε από την πόση νερού, καθώς θα έπρεπε να εντοπίζεται διαφορετικό βακτηρίδιο στους εργαστηριακούς ελέγχους, κάτι που δεν προκύπτει», ανέφερε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Από την πλευρά της η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια ένδειξη για επικίνδυνη μεταβολή στο υδρο-αποχετευτικό σύστημα του νησιού. «Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και ουδέποτε έχει υπάρξει απειλή για την υγεία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το νερό της Γαύδου, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον», σημείωσε η κυρία Στεφανάκη σε δηλώσεις της.
Παράλληλα, η Δήμαρχος Γαύδου αποδίδει τη μεγάλη διασπορά στο γεγονός ότι με την κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου και των γενικότερων εορτασμών, ο συνωστισμός σε διάφορα σημεία, συντέλεσε στην ταχύτερη μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Χαρακτηριστικό της έντονης κινητοποίησης που προκάλεσαν οι δεκάδες των κρουσμάτων, τις προηγούμενες ημέρες μετέβησαν στο νησί εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις αποθήκες νερού και στα δίκτυα.
Πάντως, ειδικότερα της ημέρες που κορυφώνονται τόσο η επισκεψιμότητα όσο και οι εκδηλώσεις στο νησί, σε μία ιδιαιτέρως κλειστή και περιορισμένη σε παροχές περιοχή, ο υγειονομικός κίνδυνος μεγαλώνει, αν φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για -κατα κύριο λόγο- κατασκηνωτικό τουριστικό πληθυσμό.