Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα μιας νέας, μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικίο JAMA Network Open και βασίζεται σε πολλές άλλες πρόσφατες μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ συνδέεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Αυτή είναι μια αλλαγή σε σχέση με δεκαετίες μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία που υποδείκνυαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (σ.σ.: ένα ή δύο ποτά την ημέρα) δεν ήταν και τόσο... επικίνδυνη. Πρόσφατα, οι ειδικοί αποκάλυψαν αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα προηγούμενα συμπεράσματα.
Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ερευνητές στην Ισπανία ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερα από 135.000 άτομα, τα οποία ήταν τουλάχιστον 60 ετών, ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρείχαν τις πληροφορίες για την υγεία τους στη βάση δεδομένων UK Biobank. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων κατά την έναρξη της περιόδου ανάλυσης ήταν 64 ετών.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου 12 ετών για την υγεία των περιστασιακών καταναλωτών αλκοόλ με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον λίγο αλκοόλ σε καθημερινή βάση. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία παρατηρήθηκαν μεταξύ των περιστασιακών καταναλωτών και εκείνων που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «υψηλού κινδύνου». Οι περιστασιακοί πότες είχαν λιγότερο από περίπου δύο ποτά την εβδομάδα. Η ομάδα υψηλού κινδύνου περιελάμβανε άνδρες που κατά μέσο όρο έπιναν σχεδόν τρία ποτά την ημέρα ή περισσότερα, και γυναίκες που κατά μέσο όρο έπιναν περίπου ενάμισι ποτό την ημέρα ή περισσότερα. Η ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση αλκοόλ υψηλού κινδύνου συνδεόταν με:
- 33% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
- 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
- 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία
Οι πιο μέτριες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ συνδέονταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από καρκίνο, ενώ ακόμη και η κατανάλωση κατά μέσο όρο ενός ποτού ή λιγότερου ημερησίως σχετιζόταν με 11% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Όσοι έκαναν χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κινδύνευαν περισσότερο εάν είχαν επίσης συνοδά προβλήματα υγείας ή αντιμετώπιζαν κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το να ζουν σε λιγότερο εύπορες γειτονιές.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης το ενδεχόμενο ότι η κατανάλωση κυρίως κρασιού ή η κατανάλωση με τα γεύματα μπορεί να είναι χαμηλότερου κινδύνου, αλλά οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω μελέτη για αυτά τα θέματα, καθώς «μπορεί να αντανακλά κυρίως την επίδραση του πιο υγιεινού τρόπου ζωής, της βραδύτερης απορρόφησης του αλκοόλ ή των μη αλκοολούχων συστατικών των ποτών».
Πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup έδειξε ότι συνολικά η στάση των Αμερικανών απέναντι στις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία αλλάζει, με το 65% των νέων ενηλίκων (ηλικίας 18 έως 34 ετών) να δηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά μόλις το 39% των ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω συμφώνησαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για την υγεία ενός ατόμου. Το χάσμα στις απόψεις μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων σχετικά με το αλκοόλ είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η Gallup.
Πηγή: Medscape