Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνει συμπτώματα που σχετίζονται με αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου, δερματικά προβλήματα όπως αυξημένη τριχοφυία και ακμή, επιπτώσεις στην λειτουργία των ωοθηκών και υπογονιμότητα, σύμφωνα με τον ορισμό του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης «Eunice Kennedy Shriver». Είναι μια χρόνια πάθηση η οποία επηρεάζει περίπου το 8% έως 13% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η γνωστική γνωστική λειτουργία
Προκειμένου να διερευνήσουν επιπτώσεις του συνδρόμου και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 30 χρόνια σχεδόν 1000 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών στην αρχή της μελέτης.
Οι συμμετέχουσες ελέγχονταν με γνωστικού χαρακτήρα τεστ σχετικά με το επίπεδο μνήμης τους, τις λεκτικές τους ικανότητες, το επίπεδο προσοχής και την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.
Από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, προέκυψε χαμηλοτερο σκορ όσον αφορά στα τεστ προσοχής, μνήμης και λεκτικών δεξιοτήτων σε εκείνες τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν την συγκεκριμένη πάθηση.
«Ενώ οι πολυκυστικές ωοθήκες ως σύνδρομο, έχουν ήδη συνδεθεί με μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για το πώς μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η Δρ Heather G. Huddleston, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και μια εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι γυναίκες με αυτή τη νόσο παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εξασθένηση της μνήμης αλλά και ήπιες εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις όταν φτάσουν στην μέση ηλικία.
Αν και τα ευρήματα δεν στοιχειοθετούν, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, γνωστική βλάβη που να συνδέεται με το σύνδρομο, ωστόσο οι δυνητικές γνωστικές ευπάθειες που ενδεχομένως συσχετίζονται με αυτό, μπορούν να διευρύνουν το πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες.
Ανάγκη για περισσότερη έρευνα
Προς το παρόν, οι επιστήμονες διατυπώνουν κάποιες προκαταρκτικές ιδέες σχετικά με την διαφαινόμενη διασύνδεση του συνδρόμου και πιθανής γνωστικής έκπτωσης.
Η Δρ Katherine Sherif, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, εξηγεί ότι ο μηχανισμός πίσω από την επιταχυνόμενη γνωστική γήρανση είναι ότι κάθε μεταβολική ανωμαλία που προκύπτει -αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη- επηρεάζει όχι μόνο τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, αλλά κάθε όργανο συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο σύμφωνα με τον Δρ Ricardo Azziz, Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ,
Υγιής εγκέφαλος
Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο των πολυλυστικών ωοθηκών, οι γιατροί συστήνουν ως μέτρο προστασίας και της πνευματικής τους λειτουργίας την συχνή παρακολούθηση και άλλων δεικτών υγείας που επηρεάζονται από την πάθηση όπως των επιπέδων σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και των τιμών χοληστερόλης.
Πηγή: Edition.cnn.com