Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου»για να περιγράψουν μια σειρά προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στα αλλεργιογόνα στοιχεία των αληθινών χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Τα κύρια συμπτώματα αυτού του περίεργου συνδρόμου περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φτέρνισμα, ερεθισμένα μάτια, βήχα, συριγμό και φαγούρα στο λαιμό. Αν κάποιος πάσχει από άσθμα, μπορεί να παρατηρήσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου του. Οι επιπτώσεις στο δέρμα συνήθως εκδηλώνονται με ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό.
Πού οφείλεται το σύνδρομο
Κάθε φορά που ένα αληθινό δέντρο έρχεται να στολίσει το σαλόνι των σπιτιών μας, φέρνει μαζί του και κάποιους επισκέπτες…
Και αυτοί δεν είναι άλλοι από κόκκους γύρης αλλά και μύκητες, οι φιλοξενούμενοι δηλαδή του δέντρου μας όταν βρισκόταν στο κανονικό, υπαίθριο περιβάλλον του.
Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα επίσης είναι αγαπημένο περιβάλλον για την μούχλα και μάλιστα για περισσότερα από 50 είδη του συγκεκριμένου μύκητα, σύμφωνα με τους ειδικούς και μεταξύ τους αυτών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργίες.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να υπολογίσουν ποσοτικά την επιβάρυνση λόγω αλλεργιογόνων οργανισμών στο οικιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών που το δέντρο βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, οι αριθμοί σπορίων μούχλας είναι περίπου 800 σπόρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους. Την τέταρτη μέρα, ωστόσο, ο αριθμός των σπορίων αρχίζει να αυξάνεται – φτάνοντας τελικά τα 5.000 σπόρια ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Αυτή η αύξηση δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς καθώς είναι γνωστό ότι η μούχλα αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Έτσι, όταν το δέντρο μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο, το θερμότερο κλίμα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή μούχλας.
Και τι γίνεται με την γύρη; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το αληθινό δέντρο που διαλέξαμε για να στολίσουμε δεν κουβαλά μαζί του μόνο το δικό του είδος γύρης αλλά και του περιβάλλοντος όπου μεγάλωσε. Για παράδειγμα, η γύρη του γρασιδιού μπορεί να “κολλήσει” στο εσωτερικό του δέντρου μας κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Στη συνέχεια, όταν το δέντρο κοπεί και εν τέλει φτάσει στο σπίτι μας, οι χυμοί του στεγνώνουν λόγω της εσωτερικής θερμοκρασίας και τα παγιδευμένα σωματίδια γύρης απελευθερώνονται στον αέρα.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα
Καταρχήν είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιοι από εμάς είναι πιθανότερο να εμφανίσουν το «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου».
Είναι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), παθήσεις που τους καθιστούν πιο ευαίσθητους στα αλλεργιογόνα.
Επίσης όσοι υποφέρουν από αλλεργίες είναι πιθανότερο να δουν τα συμπτώματα της αλλεργίας τους να γίνονται εντονότερα μόλις ένα αληθινό δέντρο βρεθεί στο δωμάτιο.
Οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων προφύλαξης που ίσως καταφέρουν να προστατεύσουν τους πιο ευπαθείς που ωστόσο δεν θέλουν να στερηθούν την χαρά ενός στολισμένου, αληθινού δέντρου μπροστά στο τζάκι.
- Επιλέξτε προσεκτικά: Προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλότερη αλλεργιογόνο δράση αφού κάποια είδη καλλιεργούμενων δέντρων έχουν εκ φύσεως λιγότερα αλλεργιογόνα.
- Εξετάστε το δέντρο πριν την αγορά: Μην διστάσετε να ψάξετε σχολαστικά σε κλαδιά και κορμό για ίχνη υγρασίας ή μούχλας. Το πιο κοινό είδος μούχλας που εντοπίζεται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ο Aspergillus, με χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα στην επιφάνεια του και λευκό ή υποκίτρινο υπόχρωμα πιο κάτω.
- Φροντίστε το δέντρο: Τα αληθινά δέντρα χρειάζονται πότισμα. Ένα καλά ενυδατωμένο δέντρο είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσει μύκητες. Και επειδή το ζεστό, υγρό περιβάλλον είπαμε ήδη ότι είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας, προσπαθήστε να αερίζετε επαρκώς το δωμάτιο στο οποίο έχετε στολίσει το δέντρο σας. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, ένας αφυγραντήρας θα βοηθήσει στην μείωση των επίπεδων υγρασίας στο σπίτι.
- Μακριά και αγαπημένοι: Προσπαθήστε να αποφύγετε την άμεση επαφή όταν διακοσμείτε το δέντρο. Μπορεί να φαίνεται ανόητο να στολίσετε τα κλαδιά φορώντας γάντια όμως αυτή η προφύλαξη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δερματικών αντιδράσεων.
- Υπάρχουν και τα «ψεύτικα»: Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι ένα ψεύτικο δέντρο δεν είναι ίσως τόσο εντυπωσιακό όσο ένα αληθινό αλλά αν είναι να περάσετε τις γιορτές με φτέρνισμα και σκουπίζοντας την μύτη κάθε φορά που μπαίνετε να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια σας, ίσως είναι πολύ απλούστερο απλά να επιλέξετε ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός είναι η απόλαυση της χαράς αυτής της περιόδου και όχι η επιπλέον ταλαιπωρία, λένε οι ειδικοί. Εξάλλου στην Ελλάδα, μπορούμε πάντα να στολίσουμε καραβάκι και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει καταγραφεί κάποιο σύνδρομο και για αυτό!
Πηγή: Theconversation.com