Πτωτική πορεία και ύφεση στο 5% εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση. Στις 21/5 στην Αττική, είχαμε 9,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τα 2.000.
Μεγάλο ιικό φορτίο με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων εμφανίζουν, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία, η Λάρισα και η Αχαΐα.
Παράλληλα, παρατηρείται μία μείωση της μέσης ηλικίας στα 39έτη. Από τις 10-16 Μάϊου, το 31% των κρουσμάτων αφορούσε στους νέους 20-40 ετών.
Που οφείλεται, όμως, η μη μείωση των κρουσμάτων; Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, οφείλεται στη αυξημένη κινητικότητά, σε συνδυασμό με το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Επίσης, οφείλεται και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ που αυξάνουν τον αριθμό των τεστ. Σημαντικό ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε με τα self test. Από τις 8 Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με αυτόν τον τρόπο πάνω από 19 χιλιάδες άτομα.
Το ποσοστό μείωσης κρουσμάτων και θανάτων την τελευταία εβδομάδα
Την τελευταία εβδομάδα μειώνονται τόσο οι θάνατοι όσο και οι διασωληνωμένοι. Ειδικότερα, το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά 11%. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 55 θανάτους κάθε μέρα, ένα νούμερο που δεν θεωρείται μικρό.
Όσον αφορά στους διασωληνωμένους μειώνονται και αυτοί ενώ τα άτομα σε ΜΕΘ ελαττώθηκαν περίπου σε ποσοστό 11%. Για κάθε 10 άτομα που αποσωληνώνονται, έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε σε ποσοστό 16%.
«Αυτό σημαίνει βρισκόμαστε ήδη σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας ενώ θεωρούμε ότι ήδη έχει καταγραφεί η επίδραση της αυξημένης κινητικότητας του Πάσχα» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.