Παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίησης της πανδημίας συνολικά στην Επικρατεία, η ματιά των ειδικών στρέφεται στη Β. Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Ενδεικτικό είναι ότι έχουμε:
- διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη
- αύξηση κατά 60% στην Κοζάνη
- περίπου 40% στη Δράμα, τον Έβρο και την Πιερία.
Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν αλλά σαφή σταδιακή αύξηση. Η μεγάλη μητροπολιτική περιοχή της συμπρωτεύουσας το τελευταίο 7ημερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.
«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Β. Ελλάδα, σε μία περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ» προειδοποίησε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά και όχι στους χώρους εργασίας
Αυτήν την περίοδο ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά και μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντιθέτως, χάρη στα διαγνωστικά τεστ στην εργασία παρατηρείται μικρότερη διασπορά σε αυτούς τους χώρους.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 192 χιλιάδες διαγνωστικά ανά ημέρα με τη θετικότητα να φτάνει το 1,16%.
Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ παρατηρείται μία σταθερή αποκλιμάκωση με εξαίρεση τη Β. Ελλάδα, όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Οι νοσηλευόμενοι στην Επικράτεια μειώθηκαν στους 2.044 ασθενείς ενώ ο 7ημερος κυλιόμενος αριθμός εισαγωγών έπεσε στις 192 ανά ημέρα.
Εξαιτίας της μετάλλαξης Δελτα, το 37% των ενεργών νοσηλειών σήμερα αφορά άτομα ηλικίας 45-65 ετών. Τέλος, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα ενώ παρέμεινε σταθερός ο αριθμός των θανάτων.
«Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία σήμερα είναι μία επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.