Συγκεκριμένα, ο αιφνίδιος θάνατος εννιάχρονου κοριτσιού που κατέληξε χθες, Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αποδίδεται σε επιθετικό στρεπτόκοκκο. Σε σχετική ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής «Περί ώρα 12 μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροϊκών κενώσεων. Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνοδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ…».
Η περίπτωση του 28χρονου από τον Τύρναβο
Όσον αφορά τώρα τον θάνατο του 28χρονου ασθενούς Δ.Κ., από τον Τύρναβο ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, την 1η Φεβρουαρίου, η σχετική ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens (σ.σ.: στέλεχος του στρεπτόκοκκου με μια διατροφική παραλλαγή). Υποβλήθηκε στις 01.02.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκίγκα Μαγιορκίνη το στέλεχος Granulicatella adiacens «αποτελεί ένα σπανιότατο παθογόνο, που δεν συναντούμε στην καθημερινή κλινική πράξη. Αναφέρονται κάποια σπάνια περιστατικά στη βιβλιογραφία λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας που συνδέονται με τον εν λόγω στρεπτόκοκκο».
Απειλή για παιδιά και ενήλικες
Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.
Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά. Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.
Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρ' όλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023. Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024 (εβδομάδα 2), έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ογδόντα εννέα (89) περιστατικά iGAS, σαράντα (40) σε ενήλικες και σαράντα εννέα (49) σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται είκοσι δύο (22) θάνατοι, δέκα (10) σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και δώδεκα (12) σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.
Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.
Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.