Εξαιρετικά αυξημένη είναι η διασπορά των κρουσμάτων στα παιδιά μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021 το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών έφτανε το 7,5% ενώ τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 20%. Αυτό συνέβη, μάλιστα, με κλειστά σχολεία.
Η κ. Θεοδωρίδου, μάλιστα, πρόσθεσε ότι στη Σκωτία, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα σε παιδιά ξεπέρασαν το 30%.
Γι΄αυτό το λόγο η. κ Θεοδωρίδου στάθηκε στη σημασία εμβολιασμού των παιδιών.
«Ένα στα πέντε κρούσματα αφορούν παιδιά. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς στην οικογένεια και στην κοινότητα. Επίσης ένας λόγος είναι η μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων» είπε χαρακτηριστικά.
Τα lockdown υπεριδιπλασίασαν τα ποσοστά κατάθλιψης στα παιδιά
Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις του οριζόντιου lockdown στη ψυχική υγεία των παιδιών - μαθητών. Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε μία μετά-ανάλυση από 28 μελέτες, στην οποία συμμετείχαν περισσότερο από 80 χιλιάδες νέοι από το Γενάρη του 2020 έως το Φλεβάρη του 2021 (περίοδο lockdown).
Σύμφωνα με τη μελέτη το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ 20% εμφανίζει συμπτωματολογία άγχους. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Επίσης, μία άλλη μελέτη, παιδιά με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδα, παρουσίασαν αύξηση της υποτροπής της νόσου από 6,3% σε 16,9% και η αύξηση αυτών των υποτροπών αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.
Αυτές οι σωματικές και οι ψυχικές επιπτώσεις υποδεικνύουν την αξία του εμβολιασμού για τα παιδιά.