Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα για την επίπτωση και τη θνησιμότητα του καρκίνου και τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου για να εκτιμήσουν το ποσοστό και τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου και των θανάτων που αποδίδονται σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου συνολικά και για 30 τύπους καρκίνου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλάμβαναν το κάπνισμα τσιγάρων, το παθητικό κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ, την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη σωματική αδράνεια, την υπεριώδη ακτινοβολία και τη μόλυνση από ιούς.
Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου ήταν με μεγάλη διαφορά το κάπνισμα τσιγάρων συμβάλλοντας σχεδόν στο 20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και στο 30% όλων των θανάτων από καρκίνο. Ακολουθούν το υπερβολικό σωματικό βάρος (7,6% για εμφάνιση καρκίνου, 7,3% των θανάτων) και η κατανάλωση αλκοόλ (5,4% στην εμφάνιση καρκίνου και 4,1% των θανάτων).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ