Η έρευνα, που εμφανίζεται ως σχολιασμός στο περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy , υπογραμμίζει το βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19 όχι μόνο στη σωματική υγεία των ανθρώπων αλλά και στην ψυχική τους υγεία.
Google Trends
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσδιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία μέσω της ανάλυσης των αιτημάτων αναζήτησης Google. Το Google Trends επιτρέπει σε οποιονδήποτε να βλέπει τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για διάφορους πληθυσμούς, παγκοσμίως και τοπικά. Όπως ο Dr. Michael Hoerger, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Tulane University Cancer Center, Νέα Ορλεάνη, και οι συν-συγγραφείς του σημειώνουν:
«Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα« παράθυρο στην ψυχή », οι όροι αναζήτησης των ανθρώπων αντικατοπτρίζουν σχετικά χωρίς λογοκρισία επιθυμίες για πληροφορίες και, ως εκ τούτου, δεν έχουν πολλές από τις προκαταλήψεις των παραδοσιακών ερευνών αυτοαναφορών».
Προηγούμενη έρευνα για την επιστήμη της υγείας έχει χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Google Trends σε μελέτες και οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ήθελαν να δουν πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας στην τρέχουσα πανδημία. Για να το κάνουν αυτό, είχαν πρόσβαση σε εβδομαδιαίους όρους αναζήτησης στις ΗΠΑ από τις 21 Απριλίου 2019 έως τις 21 Απριλίου 2020.
Οι αναζητήσεις ανησυχίας και άγχους αυξήθηκαν
Συγκρίνοντας τους όρους πριν και μετά την πανδημία αναζήτησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τέσσερα σχετικά θέματα. Πρώτον, μετά την ανακοίνωση της πανδημίας, οι όροι αναζήτησης που σχετίζονται με την «ανησυχία» αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτοί οι όροι περιελάμβαναν «ανησυχία», «ανησυχία για την υγεία», «πανικό» και «υστερία».
Δεύτερον, οι άνθρωποι στράφηκαν στην αναζήτηση συμπτωμάτων άγχους, τα οποία αυξήθηκαν μετά την αρχικό καταιγισμό των όρων αναζήτησης που σχετίζονται με την ανησυχία. Τρίτον, οι ερευνητές δεν είδαν σημαντική αύξηση σε άλλους όρους αναζήτησης ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, μοναξιά, αυτοκτονικός ιδεασμός ή κατάχρηση ουσιών.
Αντί να το ερμηνεύσουν για να υποδηλώσουν ότι αυτά τα ζητήματα δεν αυξήθηκαν, οι συγγραφείς υποθέτουν ότι οι αναζητήσεις των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτά τα θέματα ενδέχεται να συμβούν αργότερα ή ότι μπορεί να είναι καλύτερα στη χρήση τεχνικών αυτοεξυπηρέτησης σχετικά με αυτά. Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αναζητούσαν κατανοητά περισσότερη διαδικτυακή θεραπεία παρά θεραπεία προσώπου, αλλά έψαξαν επίσης για τεχνικές θεραπείας για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους.
Οι χρήστες το έκαναν με όρους αναζήτησης όπως «βαθιά αναπνοή» και «διαλογισμός σάρωσης σώματος».
Κορυφή του παγόβουνου
Για τον Δρ Hoerger, «οι αναλύσεις μας λίγο μετά την εκκίνηση πανδημίας είναι η κορυφή του παγόβουνου»
«Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε μεγαλύτερη μείωση στην κοινωνική ψυχική υγεία. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει περισσότερη κατάθλιψη, PTSD, κοινοτική βία, αυτοκτονία και σύνθετο πένθος. Για κάθε άτομο που πεθαίνει από COVID, επηρεάζονται περίπου εννέα στενά μέλη της οικογένειας και οι άνθρωποι θα φέρουν αυτή τη θλίψη για μεγάλο χρονικό διάστημα»
Οι ερευνητές προτείνουν ότι συνεχίζοντας να παρακολουθούν τα δεδομένα του Google Trends, οι οργανισμοί δημόσιας υγείας ενδέχεται να είναι σε θέση να εντοπίζουν καλύτερα τις ανάγκες ψυχικής υγείας των ανθρώπων, μειώνοντας τα ψυχολογικά αποτελέσματα της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday