Στον Σηκουάνα η κολύμβηση είχε απαγορευτεί από το 1923, λόγω της πολύ κακής ποιότητας των νερών του. Μετά από περίπου ένα αιώνα απαγόρευσης και λόγω των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισίου, αποφασίστηκε ο καθαρισμός του ποταμού ώστε να υποδεχθεί κολυμβητες.
Ωστόσο, η ρύπανση του Σηκουάνα, ο οποίος διασχίζει τη βόρεια Γαλλία σε μήκος 777 χιλιομέτρων, υπερέβη και πάλι τα επίπεδα ασφάλειας μόλις δύο ημέρες πριν από τους αγώνες τριάθλου ανδρών και γυναικών και οι πρώτοι αγώνες μετατέθηκαν έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.
Οι πρώτες που μπήκαν στο ποτάμι ήταν οι αθλήτριες του τριάθλου. Η εμπειρία μάλλον δεν ήταν ευχάριστη, όπως μαρτυρά μια εκ των αθλητριών.
Οι αθλητές
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας μπορεί να υποφέρουν από γαστρεντερικά συμπτώματα, μολύνσεις των ματιών και του δέρματος και αναπνευστικές ασθένειες από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, αναφέρουν καθηγητές του Loughborough University με άρθρο τους στο Conversation.
Ο κίνδυνος για τους αθλητές αυξάνεται λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει από τους εντατικούς αγώνες και την εντατική προπόνηση.
Όπως οι δρομείς που προετοιμάζονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους, οι κολυμβητές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στη ρύπανση προπονούμενοι σε χώρους με καθαρό νερό.
Ωστόσο, στον καύσωνα των αγώνων και ιδιαίτερα σε ολυμπιακό επίπεδο, είναι δύσκολο να αποφύγουν την κατάποση νερού.
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το 75% των αθλητών του τριάθλου έχουν αναφέρει κατάποση νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια της «ζώνης τροφοδοσίας», το τμήμα κάθε γύρου όπου στους κολυμβητές δίνεται ένα ποτό.
Ο Σηκουάνας
Το πυκνοκατοικημένο Παρίσι των 12,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και η χαμηλή ροή του ποταμού που δεν μπορεί εύκολα να αραιώσει τη ρύπανση, επιβαρύνουν τον Σηκουάνα.
Το σύστημα αποχέτευσης του Παρισιού, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, διαχειρίζεται μεγάλους όγκων λυμάτων: τα νερά της βροχής ρέουν από τους δρόμους και στέγες και εισέρχονται στο σύστημα αποχέτευσης, συσσωρεύοντας στην πορεία πετρέλαιο, βαρέα μέταλλα, περιττώματα ζώων και φυτοφάρμακα.
Σε συνδυασμό με τα ανεπεξέργαστα λύματα από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, η ροή των λυμάτων συχνά επιβαρύνει τη χωρητικότητα του δικτύου και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας.
Για να αποφευχθεί η αντίστροφη ροή, τα ανεπεξέργαστα λύματα διοχετεύονται στον Σηκουάνα μέσω 200 εξόδων. Το αποτέλεσμα είναι ένας πιο θολός ποταμός με λιγότερο οξυγόνο και υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, το επίπεδο των βακτηρίων E coli και Enteroccus που έφθασαν στο Σηκουάνα από μια εκροή αυξήθηκε σχεδόν 100 φορές σε σύγκριση με μια περίοδο ξηρού καιρού.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα των υδάτων του ποταμού. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν περισσότερες σύντομες και απότομες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα έτη 2016, 2022, 2023 και τώρα το 2024 σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Καθαρίζοντας τον Σηκούανα
Οι τοπικές αρχές έχουν δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές για να βελτιώσουν την ποιότητα των υδάτων του Σηκουάνα. Το «σχέδιο κολύμβησης» της πόλης έχει κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2016 που το Παρίσι ανέλαβε τους Αγώνες.
Αυτό ισοδυναμεί με 5,2 εκατ. ευρώ ανά αθλητή που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης και τριάθλου σε ανοιχτή θάλασσα.
Το Παρίσι έχει επενδύσει τα χρήματα αυτά στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Marne Aval και Seine Valenton. Οι εγκαταστάσεις αυτές αύξησαν την ικανότητα επεξεργασίας του αποχετευτικού συστήματος του Παρισιού και εκτιμάται ότι μείωσαν τον ετήσιο όγκο των ανεπεξέργαστων λυμάτων που εισέρχονται στον Σηκουάνα από 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2003 σε 15 εκατομμύρια το 2018.
Η πόλη κατασκεύασε επίσης τη δεξαμενή Austerlitz στο 13ο διαμέρισμα, η οποία αναχαιτίζει την απορροή από τους αγωγούς όμβριων υδάτων και διοχετεύει το νερό σε μια δεξαμενή. Αυτό υποτίθεται ότι καθυστερεί ή αποτρέπει την υπερφόρτωση του αποχετευτικού συστήματος.
Όλα τα αγκυροβολημένα σκάφη στον Σηκουάνα πρέπει πλέον να είναι συνδεδεμένα με το αποχετευτικό σύστημα για να αποφευχθεί επίσης η απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων. Σε 20.000 παρισινά νοικοκυριά που στέλνουν τα λύματα απευθείας στον ποταμό προσφέρθηκε επιχορήγηση 6.000 ευρώ για την αναβάθμιση του αποχετευτικού τους συστήματος.
Πηγή: Conversation