Όσον αφορά στα επίπονα αλλά και επίμονα συμπτώματα της γρίπης Α ο κ. Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως «είναι ένα σύνδρομο ενδεχομένως με ρινοϊό, χωρίς να αποκλείεται όμως να είναι και γρίπη. Ξεκινάει με έντονο πονόλαιμο, εν συνεχεία βήχα και πολύ καταρροή και κάποιες φορές δυστυχώς καταλήγει να ταλαιπωρεί τον άνθρωπο για πάρα πολλές ημέρες με βήχα. Αν ταλαιπωρείστε πολύ, να πάτε στον πνευμονολόγο σας», ανέφερε ο καθηγητής.
«Κατά κανόνα μία στις 2 ή στις 3 περιπτώσεις είναι γρίπη τύπου Α», είπε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και υπενθύμισε το παλιό στέλεχος, το πανδημικό του 2009 H1N1.
«Δεν βλάπτονται με την γρίπη μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς, είναι ανοσοανεπαρκείς ή είναι μεγάλης ηλικίας», τόνισε για να εξηγήσει στη συνέχεια και τα εξής: «πολλές φορές βλέπουμε νέα άτομα να νοσηλεύονται ή και να πηγαίνουν ακόμα και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διότι ξεκινούν με γρίπη παραδείγματος χάρη και πάνω εκεί στρώνεται το έδαφος για να υπάρξουν λοιμώξεις από μικρόβια, όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος. Πολλές φορές λοιπόν, καταλήγουν άτομα νέα, καθ όλα υγιή, κάτω από 40 χρονών, στις ΜΕΘ με τέτοιου είδους λοιμώξεις. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτές τις ιώσεις είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά που κάναμε επί κορονοϊού, δηλαδή μάσκες και προσεκτική αντισηψία στα χέρια. Όλα εκείνα τα μέσα που μάθαμε ατομικής προστασίας στην διάρκεια του κορoνοϊού, δηλαδή μάσκα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και παραδείγματος χάριν μάσκα στα σούπερ μάρκετ», είπε ο καθηγητής.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης
«Υπάρχει ακόμη καιρός να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον δεν έχει νοσήσει», υπενθύμισε ο καθηγητής γιατί ,όπως είπε, «προστατεύει σε ένα ποσοστό 30 με 40% απο την λοίμωξη και προστατεύει πολύ περισσότερο απο τη βαριά λοίμωξη».
Ο κ. Τζανάκης κατέληξε λέγοντας: «Θα δούμε φέτος, μετά την λήξη της πανδημικής της επιδημικής κρίσης, τι ακριβώς αποτελεσματικότητα έχουμε απο το τελευταίο εμβόλιο για τη γρίπη.Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται το εμβόλιο για πάρα πολλούς λόγους και για όσους θα ενδείκνυται έτσι όπως υπάρχουν οι οδηγίες απο τις επιστημονικές εταιρείες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού».