Επιστήμονες από τον Πανεπιστήμιο Lund ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης στο αίμα, που ονομάζεται follistatin (φολλιστατίνη), μπορεί να αποκαλύψει το ρίσκο που διατρέχει κάποιος μέχρι και 19 χρόνια προτού εμφανιστούν προβλήματα δυσλειτουργίας στο σάκχαρο του αίματος.
Ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Yang De Marinis, σημειώνει ότι τα υψηλά επίπεδα φολλιστατίνης μοιάζουν να αποτελούν προβλεπτικοί δείκτες της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενή, το δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τη δίαιτα και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Η φολλιστατίνη είναι μία πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού ενός ανθρώπου. Το συκώτι είναι κυρίως υπεύθυνο για την έκκριση αυτής της ουσίας.
Η νέα μελέτη εντόπισε ότι η φολιστατίνη προωθεί την διάσπαση του λίπους από το λιπώδη ιστό. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Το αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Ακριβώς όπως τα ερεθίσματα για τον διαβήτη, όπως η παχυσαρκία , η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να παίξει ρόλο στο να έχουμε υψηλότερα επίπεδα φολλιστατίνης.
«Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα φολλιστατίνης στο αίμα μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με την πρόσληψη τροφής και τις σωματικές δραστηριότητες, καθώς και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη. Μόλις τα επίπεδα φολλιστατίνης επιμείνουν να παραμείνουν πολύ υψηλά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση λίπους από τον λιπώδη ιστό και κατά συνέπεια αυξημένη αποθήκευση λίπους στο ήπαρ και κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, όπως φαίνεται στη μελέτη μας», δήλωσε ο Δρ Yang. στο StudyFinds.
Πώς θα ελέγξεις τη φολλιστατίνη
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ένα πρόβλημα που διογκώνεται στον κόσμο, με τις μελέτες να εκτιμούν ότι περίπου 500 εκατ. άτομα πάσχουν από την πάθηση. Αν και η απώλεια βάρους, οι υγιεινές αλλαγές της δίαιτας και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και ακόμα να προλάβουν την εμφάνιση διαβήτηη, ο πρόωρος εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου της ασθένειας αποτελούν κλειδί για μία υγιεινή ζωή.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 5.300 άτομα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία από 4-19 χρόνια. Η ομάδα ανακάλυψε ότι η ρυθμιστική πρωτεΐνη, γλυκοκινάση (GCKR), ρυθμίζει γενετικά τα επίπεδα φολλιστατίνης, επηρεάζοντας πολλά μεταβολικά χαρακτηριστικά.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η φολλιστατίνη έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός βιοδείκτης για την πρόβλεψη του μελλοντικού διαβήτη τύπου 2 και επίσης μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη νόσο», σημειώνει ο De Marinis σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση.
Το επόμενο βήμα στη μετατροπή της φολλιστατίνης σε προειδοποιητικό δείκτη διαβήτη περιλαμβάνει ένα διαγνωστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναπτύσσει η startup βιοτεχνολογίας Lundoch του De Marinis. Το εργαλείο στοχεύει στη δημιουργία μιας απλής εξέτασης αίματος που παρέχει στους χρήστες μια προσωπική βαθμολογία κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη στο μέλλον.
Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν και να μειώσουν τα επίπεδα φολλιστατίνης τους αυτή τη στιγμή, ο Δρ. De Marinis προτείνει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα βήματα που μειώνουν τις συνολικές πιθανότητες διαβήτη όσον αφορά τη δίαιτα και τη σωματική δραστηριότητα .
«Τα ισορροπημένα γεύματα, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», λέει ο συγγραφέας της μελέτης στο StudyFinds.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications .