Η ασθενής δεν είχε λάβει κανονική θεραπεία αλλά κατάφερε να ελέγξει τον ιό, ο οποίος 8 χρόνια μετά τη διάγνωσή της, δε δείχνει σημάδια ενεργούς μόλυνσης και δεν δείχνει σημάδια άθικτου ιού στο σώμα της. Αυτό έχει αναφερθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τη δρ Σου Γιου, οι οποίοι την ονόμασαν «ασθενή της Εσπεράντζα» (πόλη της Αργεντινής) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέφεραν ότι ανέλυσαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια κύτταρα αίματος και 503 εκατομμύρια κύτταρα ιστών χωρίς να βρουν το παραμικρό ίχνος του HIV. Η γυναίκα γέννησε τον Μάρτιο του 2020, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συλλέξουν και ιστό πλακούντα.
Η ασθενής διαγνώστηκε για πρώτη φορά με HIV τον Μάρτιο του 2013. Δεν είχε ξεκινήσει κάποια αντιρετροϊκή θεραπεία μέχρι το 2019, όταν έμεινε έγκυος. Έτσι άρχισε να λαμβάνει τα φάρμακα tenofovir, emtricitabine, και raltegravir το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησής της. Αφού γέννησε ένα υγιέστατο νεογνό χωρίς HIV, σταμάτησε τη θεραπεία της.
Μια ανάλυση δισεκατομμυρίων κυττάρων στο αίμα και τα δείγματα ιστών της έδειξε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό HIV στο παρελθόν, αλλά, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, οι ερευνητές δεν βρήκαν άθικτο ιό που να μπορεί να αναπαραχθεί. Το μόνο που μπόρεσαν να βρουν ήταν επτά ελαττωματικοί προϊούς -- μια μορφή ιού που ενσωματώνεται στο γενετικό υλικό ενός κυττάρου ξενιστή ως μέρος του κύκλου αντιγραφής.
Οι πιθανές εξηγήσεις
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς το σώμα του ασθενούς μπόρεσε προφανώς να απαλλαγεί από τον άθικτο, ικανό για αναπαραγωγή ιό, αλλά, «νομίζουμε ότι είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών ανοσολογικών μηχανισμών -- πιθανώς εμπλέκονται κυτταροτοξικά Τ κύτταρα. Ο έμφυτος ανοσοποιητικός μηχανισμός μπορεί επίσης να συνέβαλε», ανέφερε ο Δρ Xu Yu, του Ινστιτούτου Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, MIT και Harvard, ο οποίος ήταν συγγραφέας της μελέτης, στο CNN τη Δευτέρα.
Η 30χρονη γυναίκα στη νέα μελέτη είναι μόλις η 2η ασθενής που έχει περιγραφεί να επιτυγχάνει την αποστειρωτική θεραπεία χωρίς μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή κάποια άλλη θεραπεία. Ο άλλος ασθενής που το κατάφερε αυτό ήταν μία 67χρονη γυναίκα με το όνομα Loreen Willenberg.
«Αν αυξηθούν τα άτομα με πιθανό στάτους αποστειρωτικής θεραπείας, θα διευκολύνονταν οι προσπάθειες ανακάλυψης των ανοσοποιητικών παραγόντων που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη» συμπλήρωσε.
«Μια αποστειρωτική θεραπεία για τον HIV είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν μόνο σε δύο ασθενείς που έλαβαν μια εξαιρετικά τοξική μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια τέτοια θεραπεία μπορεί επίσης να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια φυσικής μόλυνσης -- απουσία μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών (ή οποιουδήποτε τύπου της θεραπείας καθόλου)», ανέφερε η Yu στο CNN.
«Παραδείγματα τέτοιας θεραπείας που αναπτύσσεται φυσικά υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για να βρεθεί μια θεραπεία για τη μόλυνση από τον ιό HIV δεν είναι ατέρμονες και ότι οι προοπτικές να φτάσουμε σε μια «γενιά χωρίς AIDS» μπορεί τελικά να είναι επιτυχείς», έγραψε ο Yu.
Ας σημειωθεί ότι 38 εκατ. άτομα ζουν με HIV παγκοσμίως. Όταν μένει αθεράπευτος ο ιός, η μόλυνση μπορεί προκαλέσει AIDS. Πέρυσι, γύρω στα 690.000 άτομα πέθαναν από ασθένειες σχετικά με το AIDS παγκοσμίως.