Καθώς τα πρώτα κρύα ξεκινούν πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. Αν και οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα κυκλοφορούν όλο τον χρόνο, οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι πραγματικά η εποχή τους. Και όχι μόνο η δική τους, αφού ανάμεσα στους συχνότερα εμφανιζόμενους ιούς της εποχής, συμπεριλαμβάνονται επίσης ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η γρίπη (γρίπη) και βέβαια ο COVID.
Οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα:
- Πονοκέφαλο
- Καταρροή
- Βήχα
- Φτέρνισμα
Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του ιού, μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως προκαλεί τα λιγότερα προβλήματα και έχει τον μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Η γρίπη, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, υπερβολική κόπωση και έντονους πονοκεφάλους ενώ η COVID-19 σχετίζεται συχνότερα με πονόλαιμο, εξάντληση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και αναπνευστικές δυσκολίες. Τέλος, ο ιός RSV εκδηλώνεται συχνά με συριγμό. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι πέρα από τα συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κάθε οργανισμός μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην λοίμωξη που αντιμετωπίζει.
RSV
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο ιός RSV προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα και διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες. Συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω του ενός έτους ή άτομα άνω των 60 ετών. Και μολονότι δραστηριοποιείται όλο τον χρόνο, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται τους χειμερινούς μήνες.
Γρίπη
Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών γρίπης και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που δίνει την δυνατότητα στον ιό να είναι πολύ μολυσματικός και να διασπείρεται εύκολα στην κοινότητα.
COVID 19
Λίγα πράγματα δεν έχουν ήδη ειπωθεί για τον κορωνοϊό, το μόνο σίγουρο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι ήρθε για να μείνει! Αν και δεν είναι εποχιακός ιός η συνύπαρξη του με άλλες ασθένειες που πλήττουν το αναπνευστικό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση επιπλοκών σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Κοινό κρυολόγημα
Μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά είδη ιών, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένοχος είναι κάποιος ρινοϊός.
Συνήθως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει την λοίμωξη ικανοποιητικά χωρίς να χρειαστεί επιπλέον φαρμακευτική αγωγή πέρα από ένα αντιπυρετικό.
Ωστόσο, αν μετά από 4-5 ημέρες η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη ενώ προστίθενται συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πυρετός που δεν υποχωρεί, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού;
Οι γιατροί απευθύνουν μερικές γενικές συστάσεις πρόληψης που μπορεί να μας προφυλάξουν από τουλάχιστον μερικές λοιμώξεις του αναπνευστικού αυτό τον χειμώνα.
- Εφαρμογή κανόνων βασικής υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών.
- Χρήση μάσκας όταν παρουσιάζονται συμπτώματα.
- Παραμονή στο σπίτι μέχρι την ανάρρωση.
- Καλός ύπνος που θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό να αντιδράσει.
- Εμβολιασμός που θα αυξήσει την ανοσολογική ασπίδα του οργανισμού.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν κάποια αναπνευστική λοίμωξη εκδηλώνεται σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ανάμεσα τους είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι που επίσης βιώνουν βιολογική εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους.
Ανοσοκατεσταλμένοι αλλά και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως άσθμα, ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αν προσβληθούν από κάποιον ιό.
Η κοινή συμπτωματολογία των ιών μπορεί να κάνει δύσκολη την ακριβή διάγνωση, εξηγούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι για τους περισσότερους η ταλαιπωρία θα κρατήσει λίγα 24ωρα.
Όμως όσο συνηθισμένο κι αν είναι ένα «χειμωνιάτικο κρυολόγημα», η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν πρέπει να υποτιμηθεί και είναι η χαρακτηριστική ένδειξη που θα πρέπει να μας οδηγήσει στον θεράποντα ιατρό μας ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.