Η χρήση μάσκας έχει μπει στην καθημερινότητά μας στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως κάθε μέτρο προστασίας που παίρνουμε έχει κανόνες έτσι και η χρήση της μάσκας διέπεται από τέτοιους. Η χρήση μάσκας, δηλαδή, από μόνη της δε μπορεί να σε προστατέψει αν είναι πολύ χαλαρή ή την αγγίζει επειδή σε ενοχλεί. Επιπλέον, ένα ζήτημα είναι η ζέστη του καλοκαιριού, η οποία προσθέτει στην ταλαιπωρία από τη χρήση της.
Γι΄αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά τα οφέλη της μάσκας υπερτερούν των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει.
Οι 4 επιπτώσεις χρήσεως μάσκας
Ένα μέτρο ασφαλείας μπορεί, όπως οι ζώνες στα αμάξια μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανταποδοτικές επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η ταχύτητα. Αν, δηλαδή αντιληφθείς ότι με τη ζώνη είσαι πιο ασφαλής από ότι συνήθως, ίσως οδηγηθείς στο να πατήσεις περισσότερο το γκάζι. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι η χρήση μάσκας μπορεί να σου δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας. Έτσι, κάποιος μπορεί να ελαττώσει την εφαρμογή των υπόλοιπων προληπτικών μέτρων, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.
Αν και δε γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό συμβαίνει στην πανδημία, λίγες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν τηρούν τόσο συχνά την υγιεινή των χεριών τους όταν φοράνε μάσκα.
Δεύτερον, για να έχει αποτελέσματα η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σωστή και σταθερή χρήση της κατά την επαφή με άλλους ανθρώπους. Οι περισσότερες μελέτες - εκ των οποίων καμία δεν έχει διεξαχθεί στην πανδημία - δεν επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην προσήλωση εφαρμογής του μέτρου. Εκείνες που το έκαναν ανέφεραν προσήλωση από καλή ως φτωχή.
Είναι σημαντικό, πάντως, να αναφερθεί πως όσο πιο ευάλωτοι αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι τηρήσουν πιστά τα μέτρα. Γι΄αυτό, με το μέγεθος που έχει λάβει η επιδημία είναι πιθανό η αφοσίωση στην εφαρμογή του μέτρου να είναι μεγάλη.
Τρίτον, οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές που μεταδίδουν τον ιό, όπως το συχνό άγγιγμα του προσώπου. Για να αποτραπούν τέτοιες συμπεριφορές οι μάσκες πρέπει να τοποθετούνται και να βγαίνουν με το σωστό τρόπο.
Οι άνθρωποι ακουμπούν το πρόσωπο τους 15-23 φορές ανά ώρα κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας μίας μάσκας που δεν έχει τοποθετηθεί πολύ καλά, οι επαφές των χεριών στη μύτη, το στόμα και τα ματιά μπορούν να αυξηθούν. Μετά το άγγιγμα της μάσκας, υπάρχει ρίσκο μόλυνσης των χεριών και κατ΄επέκταση διάδοση του ιού μετά το άγγιγμα άλλων επιφανειών.
Τέταρτον, επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπολογίσει ότι αν ολόκληρος ο πληθυσμός της περιοχής άρχιζε να χρησιμοποιεί αναλώσιμες μάσκες καθημερινά, θα δημιουργούταν ένα σημαντικό περιβάλλον κινδύνου. Συγκεκριμένα, 42 χιλιάδες τόνοι μολυσμένου και μη ανακυκλώσιμου πλαστικού ανά χρόνο.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν προσέξει, άλλωστε τα σκουπίδια από μάσκες σε χώρους της κοινότητας. Γι΄αυτό προτιμούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες σε σχέση με τις αναλώσιμες.
Το παρόν κείμενο, πάντως, σε καμία περίπτωση δε θέλει να αποθαρρύνει κάποιον από το να χρησιμοποιεί τη μάσκα στους χώρους που συστήνεται από τους ειδικούς. Απλά πρέπει να έχει υπόψιν του, πως ένα λάθος του αρκεί για να τον εκθέσει στον ιό και να προκαλέσει πολλαπλές ζημιές στο συμπολίτη του και στο περιβάλλον.
Μάσκα: 4 tips για να ταλαιπωρηθείτε λιγότερο το καλοκαίρι
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2Nm4Dnl