Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΑΥ) και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με θέμα την «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Νέες συνθήκες, Περισσότερες επιλογές!» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις της εθνικής αρχής, η οποία θέτοντας «υψηλές προτεραιότητες, κατάφερε να υλοποιήσει την τήρηση του ηλεκτρονικού μητρώου δοτών και δοτριών».
Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΑΥ) και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής
Ο κ. Βραχνής αναφερόμενος στο εν λόγω μητρώο εξήγησε γιατί θεωρείτε σημαντικό και πώς αυτό βοηθά: «Η ομαλή και η αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου είναι παρα πολύ σημαντική έτσι ώστε για πρώτη φορά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμοτητα του γεννητικού υλικού από το δότη στο λήπτη αλλά και να βοηθήσουμε στην άσκηση του εποπτικού ρόλου της εθνικής αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έτσι λοιπόν καταγράφουμε στο μητρώο τους δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας ένας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από 10 παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη».
Οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν «ανταποκριθεί στα θέματα αυτά της αρχής και ήδη έχουν γίνει γύρω στις 3.600 καταχωρήσεις τόσο δοτών όσο και δοτριών» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας τα ακριβή στοιχεία που έχουν καταγραφεί «μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή (03/02)».
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου:
- 2.800 καταχωρήσεις δοτριών
- 101 καταχωρήσεις δοτών και
- 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού
Τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για έναν μοναχικό άνδρα που επιθυμεί να κάνει παιδί
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία σε κάποιον μοναχικό άνδρα δεν επιτρέπεται να προβεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκτός αν ο άνδρας έχει ειδική άδεια από την αρχή για ιατρικούς λόγους.
Ωστόσο, στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Βραχνής οι μοναχικοί άνδρες μπορούν να υποβληθούν σε αυτού του είδους την θεραπεία χωρίς ειδική άδεια.
Εν συνεχεία, ο κ. Βραχνής αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους μοναχικούς άνδρες εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας για να ένα αίτημα που έλαβε τις προηγούμενες εβδομάδες από έναν άνδρα ο οποίος θέλοντας να κάνει παιδί έστειλε απευθείας αίτημα στο ελληνικό δικαστήριο, και εκείνο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του συντάγματος ενέκρινε την απόφαση του με την αιτιολογία, ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο, ωστόσο για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να λάβει την ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, γι αυτό και «είναι ένα θέμα το οποίο πρόκειται να εξετάσουμε στις επόμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αρχής.
Eco-friendly κριτήρια
Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Αρχής, καθ. Ν. Βραχνής, αναφερόμενος στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επεσήμανε την ανάγκη που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή για εφαρμογή φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και σε αυτόν τον τομέα μέσω της βελτιστοποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών των εργαστηρίων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με eco-friendly κριτήρια.
«Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνεπάγεται αύξηση των υποδομών αλλά και αύξηση του όγκου των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής των υλικών. Παρά το γεγονός αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να εξετάσουμε πόσο φιλικός ή όχι είναι ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς το περιβάλλον.
Η επόμενη κίνηση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο είναι ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταστεί πιο φιλικός προς το περιβάλλον».
Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η μονάδα στο Αττικόν Νοσοκομείο
Η μονάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει στο Αττικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρχής, κ. Βραχνή θα πρέπει να γίνουν τρία βασικά θέματα:
-
Το πρώτο θέμα είναι «το κτιριακό και έχει σχέση με το συντελεστή δόμησης που χρειαζόμαστε στο Αττικό Νοσοκομείο γιατί Εθνική αρχή ορίζει συγκεκριμένα τετραγωνικά για τη λειτουργία μιας μονάδας και αυτή η νέα μονάδα HIV θα είναι μία ξεχωριστή μονάδα σε σχέση με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται ήδη στο Αττικό νοσοκομείο».
-
Το δεύτερο θέμα είναι ο εξοπλισμός της μονάδας που σε συνεργασία και με τον Υπουργό υγείας θα συζητηθεί η χρηματοδότηση, η οποία ιδανικά θα πρέπει να προέλθει από κάποιον χορηγό - κάποιον μεγάλο ιδιώτη χορηγό - έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
-
Το τρίτο θέμα είναι το προσωπικό της μονάδος, να γίνει ένας μικρός αριθμός προσλήψεων ατόμων που θα έχουν την εμπειρία, να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτή την μονάδα. Ενδεικτικά θα χρειαστούν οι ειδικότητες του γυναικολόγου, του εμβρυολόγου, της μαίας και του ψυχολόγου.
Επομένως αυτές είναι οι τρείς βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο, κατά τον κ. Βραχνή και παρόλο που η μονάδα έχει ήδη ιδρυθεί νομικά απομένουν τα υπόλοιπα τρία βήματα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Πότε αναμένεται να λειτουργήσει η μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικόν
«Η μονάδα στο Αττικό νοσοκομείο θεωρούμε ότι εφόσον πληρούνται οι δύο πρώτες προϋποθέσεις το κτιριακό και το θέμα της χορηγίας η μονάδα αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο σε έξι μήνες» αποκάλυψε ο κ. Βραχνής κατά την συνέντευξη τύπου ωστόσο όπως είπε «είναι όμως μία στιγμή που θα πρέπει όλοι μας να σκύψουμε πάνω σε αυτό το θέμα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλοι μας αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας για να μπορέσουν να αποκτήσουν το πολυτιμότερο δώρο της ζωής που είναι τα παιδιά».
Διαβάστε επίσης=> Γυναίκες με καρκίνο κατάφεραν να τεκνοποιήσουν – Το ελπιδοφόρο μήνυμα τους